Izvor: VIJESTI
19.09.2023 u 10:53
1

CRNA GORA U TEŠKOM POLOŽAJU: Kotor gubi status svetske baštine Uneska, Durmitor na crvenoj listi

Umesto da Unesko na svoju listu dodaje područja države, mi smo došli u veoma težak položaj, treba da se borimo i spasavamo zvanja koja imamo", rekao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine te zemlje Milan Gazdić

Kotor će izgubiti status prirodnog i kulturno-istorijskog područja na Listi svetske baštine Uneska, potvrdio je  direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić. Gazdić je naveo da će sljedeći samit Uneska u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, biti „težak za Crnu Goru“ i da će Nacionalni park Durmitor biti stavljen na crvenu listu. On je, na konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive“, rekao da je to poraz naše države. Poručio je da Crna Gora ne smije da dozvoli da se Unesko odrekne Durmitora, te da je trenutna situacija alarmantna.

IZGOREO POZNATI NOĆNI KLUB U ZAGREBU: Požar buknuo tri sata posle ponoći, pet vatrogasnih ekipa gasilo vatru

Umesto da Unesko na svoju listu dodaje područja naše države, mi smo došli u veoma težak položaj, treba da se borimo i spasavamo zvanja koja imamo, naveo je on.

Kaže i da je porazno „što nam vojska i policija brane prirodu“.

„Brane je od nas samih. Reke i jezera su nam puna smeća eksploatacija šljunka je ogromna. Ipak uradili smo i nešto dobro: imamo zaštićena morska područja, urađene su revizije zastićenih područja… Očistili smo neke od najpoasnijih ekoloških crnih tačaka a eko volonteri su se uspeli da se izbore  sa ilegalnom eksploatacijom šljunka. Ušli smo u rat protiv šumske mafije ali je potrebno samo da struka bude u zaštiti prirode a ne kapitala i investitora“, istakao je Gazdić, k.

Kazao je da naredna četiri dana organizuju naučni skup u Plavu i Gusinju, jer je taj dio Crne Gore nepravedno zapostavljen.

Gazdić napominje da umesto da razvija dobre ideje njena najvažnija ekomoska grana propada

– Najvažnija naša grana, turizam, je ugrožen zbog prirode koja je devastirana“, napomenuo je.

Konferencija je organizavana povodom jubileja – 15 godina od osnivanja i rada EPA i 32 godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “CRNA GORA U TEŠKOM POLOŽAJU: Kotor gubi status svetske baštine Uneska, Durmitor na crvenoj listi”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter