Izvor: VIJESTI TANJUG
11.10.2023 u 08:41
0

DOGOVOR BLIZU: Andrija Mandić najizgledniji kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore, Bečić se odrekao mesta, demokrate ulaze u vladu

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić najizgledniji je kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore ako se Pokret Evropa sad (PES) dogovori o formiranju manjinske vlade uz podršku koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), pišu podgoričke , pozivajući se na neimenovani izvor.

Mandatar Milojko Spajić u ponedeljak je zatražio od ZBCG da podrži njegov kabinet, ponudivši im zauzvrat funkciju predsednika Skupštine i mesta u državnim kompanijama, preduzećima i institucijama. Izvor  sa sastanka Spajića, predstavnika manjinskih partija i ZBCG navodi da je mandatar želi da ta koalicija podrži vladu bez učešća u izvršnoj vlasti.

TRAŽI POBOLJŠANJE ODNOSA: Želim da revitalizujem i normalizujem odnose sa Srbijom

U vladi bi bili PES, manjinske stranke i Socijalistička narodna partija (SNP). Iako bi to trebalo da znači da će van vlade ostati Demokratska Crna Gora, ta stranka je ipak u igri, jer je kasno sinoć odlučila da odustane od funkcije šefa Skupštine, na kojoj je insistirala i prihvati novu ponudu mandatara, po kojoj bi trebalo da joj pripadnu dva potpredsednička mesta i četiri ministarstva u vladi.

Demokrate bi, navode izvori Vijesti iz te stranke, trebalo da dobiju pozicije potpredsednika vlade, odnosno zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku i politički sistem, potpredsednika za spoljne i evropske poslove, ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i medija, te turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa.

Izvor iz vrha PES nije potvrdio da je s Demokratama sklopljen dogovor o tome da im pripadne šest pozicija u izvršnoj vlasti.Mandatar se na pregovore sa ZBCG odlučio pošto su Demokrate prošle sedmice odbile da šef Skupštine i vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke.

Spajić je, nakon izbora 11. juna, pregovarao sa ZBCG, ali do dogovora nije došlo jer je ta koalicija odbila njegovu ponudu koja je uključivala mesta potpredsednika vlade, ministra prosvete, turizma, sporta i mladih i mesto potpredsednika Skupštine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter