Izvor: Kurir
11.10.2023 u 09:52
2

SRAMNO SAMO DA NAPAKOSTE: Plenković podržao evropski put tzv. „Kosova“ i osudio napad u Banjskoj

Premijer Hrvatske Andrej Plenković podržao je danas u Zagrebu, u razgovoru s takozvanom „kosovskom predsednicom“ Vjosom Osmani, evropski put tzv, „Kosova“ i snažno osudio napad u selu Banjska na severu zemlje.

DOGOVOR BLIZU: Andrija Mandić najizgledniji kandidat za predsednika Skupštine Crne Gore, Bečić se odrekao mesta, demokrate ulaze u vladu

Kako je saopštila njegova pres služba, Plenković je istakao dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kosova i naglasio podršku koju Hrvatska pruža Kosovu na evropskom putu.

On je osudio napad na severu Kosova i Metohije, 24. septembra, i izrazio saučešće zbog ubijenog policajca dodavši, da je o situaciji na Kosovu i Metohiji razgovarao s čelnicima zemalja EU-a prošle sedmice na neformalnom sastanku Evropskog veća u Granadi.

Što se tiče bilateralnih odnosa, naglašena je važnost unapređenja privredne saradnje kao i nužnost poboljšanja statusa i olakšavanja situacije u kojoj se nalaze Hrvati na Kosovu.

Tzv. „predsednicu“ tzv. „Kosova“, koja od danas boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, primio je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je istakao da Hrvatska kontinuirano zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i da ga priznaju one zemlje koje to dosad nisu učinile.

U saopštenju pres službe predsednika Sabora, istaknuto je da je Jandroković u razgovoru snažno osudio teroristički čin na severu Kosova, 24. septembra, dok je Osmani detaljno predstavila saznanja o napadu kojima trenutno raspolažu kosovske institucije.

Po dolasku u Zagreb, Osmani je primio predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija mora da odgovori na pitanja o nedavnom napadu u selu Banjska na severu Kosova, ali da je protiv sankcija EU, za koje se založila predsednica Kosova. Milanović je naglasio da to „ne umanjuje odgovornost Srbije“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SRAMNO SAMO DA NAPAKOSTE: Plenković podržao evropski put tzv. „Kosova“ i osudio napad u Banjskoj”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter