Izvor: Kurir
09.05.2024 u 09:12
0

POLICAJAC UZIMAO NOVAC OD PROSJAKA: Haos u Zagrebu, mučenim ljudima pretio da će ih uhapsiti ako mu ne daju sve što su ISPROSILI

Pune tri godine, od 2016. do 2019., kontakt službenik 1. policijske postaje PU zagrebačke uzimao je novac od prosjaka koje je zatekao u zagrebačkoj Glavnoj stanici.

Ovom policajcu je izrečena vanpravna presuda. Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na 11 meseci zatvora, koja mu je odmah zamenjena radom za opšte dobro.

Zarađeno na crno

Prišao im je i odveo ih u obližnji hotel i zapretio da će ih uhapsiti. Međutim, bio je spreman da ih pusti ako predaju novac koji su izmolili.

Prema nepravosnažnoj presudi koja mu je danas izrečena od prosjaka, u pet navrata je uzeo 60 kuna, odnosno ukupno 300 kuna ili 39,82 evra. Proces je trajao skoro pet godina jer sud nije uspeo da pronađe prosjakinju koja je trebalo da potvrdi njen prvi iskaz i opiše kako joj je policajac uzeo novac.

Svedočanstva prosjaka

Kada su je konačno pronašli, izjavila je da se našla na ulici zbog loše materijalne situacije, a policajac joj je u tih pet navrata uzeo sav novac koji je uspela da isprosi.

Drugi prosjak, kojeg su identifikovali istražitelji, nije ponovio svoje prvo svedočenje na sudu. Naime, kako je potvrdio veštak, reč je o čoveku koji je imao problema sa pamćenjem i posle nekoliko godina se više nije sećao da je optužio policajca da je uzeo novac.

Zbog toga je vijeće Županijskog suda u Zagrebu policajca oslobodilo dijela optužbi koji se odnosio na oduzimanje oko 100 kuna od ovog prosjaka.

Policajac: Nisam kriv

Policajac je tokom celog procesa negirao krivicu. „Više od 20 godina bio sam kontakt oficir na Glavnoj stanici“, rekao je on. On je uveravao sud da mu je sve sredio čovek koji je iskorišćavao prosjake na Glavnoj stanici.

Međutim, sudsko veće mu nije verovalo. Kažnjen je zbog izdaje poverenja koje građani imaju u policiju. „Policijski službenici moraju imati natprosečan stepen zakonitosti, etike i pravičnosti u postupanju“, rekla je sudija Mirjana Horvat obrazlažući presudu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter