Izvor:
02.12.2019 u 12:29
0

EU: Predvodi MEĐUNARODNU POMOĆ ALBANIJI!

Evropska unija i Ujedinjene nacije koordinišu međunarodne napore za pomoć Albaniji nakon zemljotresa jačine 6,4 stepeni, u kojem je poginula 51 osoba a na hiljade ljudi ostalo bez domova.

Luiđi Soreka, ambasador EU u Albaniji, izjavio je u ponedeljak da je Brisel mobilisao Mehanizam civilne zaštite na dan zemljotresa, 26. novembra, kada su ekipe za spasavanje stigle u tu zemlju.

Albanska ministarka odbrane, Olta Džačka, izjavila je da je 780 spasilaca iz EU i drugih zemalja pomoglo da "još više života ne bude izgubljeno".

EU tim vodi procenu štete i raspodelu pomoći. Šest država članica EU poslalo je 50 građevinskih inženjera, a biće ih još koji će zajedno sa lokalnim kolegama proceniti štetu, prenosi AP.

"Usred tuge, žalosti i straha, ova nedelja je pokazala prekinute veze između Albanaca i njihovih prijatelja u EU '''', rekao je Soreka.

U zemljotresu koji je pogodio albansku obalu Jadrana takođe je ranjeno više od 3.000 ljudi.

Najgore pogođena područja bili su lučki grad Drač, popularno mesto za odmor i obližnji grad Tuman.

Albanska vlada tražila je od međunarodne zajednice finansijsku i stručnu pomoć. Novi evropski komesar za upravljanje kriznim situacijama, Janez Lenarčić, koji je svoj mandat započeo u ponedeljak, posetiće Tiranu u četvrtak kako bi razgovarao o planiranju obnove.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter