Izvor: jutarnji
30.01.2024 u 07:51
0

IZMUČENI DEČAK (2) PREMINUO U HRVATSKOJ: Od rođenja je čekao da mu nađu mesto u DOMU

Reč je o porodici koja živi u dve prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji, prema proceni struke

Sredinom decembra prošle godine u bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu preminulo je dete od 20 meseci koje je, prema proceni struke, odmah nakon rođenja trebalo da bude oduzeto roditeljima, ali sistem socijalne pomoći za gotovo dve godine nije uspeo da mu pronađe mesto u prepunim domovima ili hraniteljskim porodicama.

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s detetom pokrenut je na Opštinskom sudu u Slavonskom Brodu još u aprilu 2022. godine odmah nakon što se dete rodilo, ali još nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu pomoć Slavonski Brod ne može sudu da dostavi ključan podatak – gde će dete da živi nakon što se oduzme roditeljima. Tu informaciju sudska odluka obavezno mora da sadrži.

Zahtevi za smeštaj redom se i dalje vraćaju s odbijenicama. Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručnjaci iz Slavonskog Broda tražili su još u julu 2022. godine. Braća preminulog K.N, koja imaju tri i četiri godine, a za koju je socijalna služba takođe u istom postupku tražila izdvajanje iz porodice, još žive s roditeljima.

Reč je o porodici koja živi u dve prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji, prema proceni struke, ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno da brinu o njima i to pre svega zbog intelektualnih teškoća s kojima se nose oba roditelja. Majci je utvrđena lakša do umerena mentalna retardacija.

Policija je sprovela kriminalističko istraživanje koje nije utvrdilo elemente krivičnog dela. Tragova nasilja na detetu nije bilo, a koji je uzrok smrti još nije poznato.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad i nadležnog Ministarstva socijalne politike odbacili su odgovornost i tvrde da su od policije dobili obaveštenje da je dete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca.

Reč je o sindromu iznenadne smrti odojenčadi koji je po definiciji neobjašnjiva smrt koja nastupa obično tokom sna kod zdrave dece mlađe od godinu dana, a 90 posto ovakvih smrti beleži se kod dece između dva i četiri meseca života. Mali K.N, koji je imao u trenutku smrti gotovo dve godine, prebačen je u bolnicu iz 40 minuta udaljenog mesta, a zatim je reanimiran 45 minuta.

– Potpuno je nevažno od čega je dete umrlo. Ostaje činjenica da je ceo svoj kratki život proveo u uslovima i porodici za koju je struka i pre njegovog rođenja utvrdila da je za dete visokougrožavajuća – kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter