Izvor: TANJUG
21.10.2022 u 10:09
0

KO ĆE BITI NASLEDNIK BORUTA PAHORA? U Sloveniji u nedelju predsednički izbori

U Sloveniji će u nedelju, 23. oktobra, biti održani predsednički izbori, sedmi po redu od sticanja nezavisnosti, a ako se bude išlo u drugi krug, on će biti održan 13. novembra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Slovenački birači će u nedelju birati naslednika aktuelnog predsednika Boruta Pahora, kome drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.

Predsednik Državne izborne komisije Petar Golob ocenio je u ponedeljak da izborni proces teče normalno i nesmetano.

Prema predizbornim anketama, najveću prednost ima kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, zatim nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar i kandidat vladajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Brglez.

Prema anketi koju je za kanal Novo24 TV provela agencija Parsifal, najveći broj ispitanika, njih 27,1 posto, glasao bi za bivšeg šefa diplomatije i kandidata opozicije Logara, na drugom mestu je advokat Nataša Pirc Musar koja ima podršku 19,9 posto, a sledi je evroparlamentarac Milan Brglez s podrškom od 10,7 posto, prenela je u ponedeljak slovenačka agencija STA.

Slovenački građani će novog šefa države birati između sedam kandidata. To su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonačelnik Kocevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilic, bivši šef diplomatije i poslanik opozicione Slovenačke demokratske stranke (SDS) Anže Logar, nezavisna kandidatkinja, advokat Nataša Pirc Musar, poslanik Levice Miho Kordiš, evrozastupnik i zajednički kandidat vladajućih Socijalnih demokrata i Pokreta slobode Milan Brglez, te kandidatkinja populističke stranke Resni.ca Sabina Sencar.

Izborna tišina stupa na snagu u ponoć.

Pahor je u nedelju pozvao građane da izađu na birališta i da izaberu kandidata koji će raditi na jedinstvu i dobrim odnosima sa zemljama u regionu i za međunarodni ugled Slovenije.

– U vremenu koje je pred nama biće nam potrebna složna i jaka nacionalna i građanska zajednica – rekao je Pahor.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter