Izvor: Tanjug
04.09.2023 u 15:00
2

MILATOVIĆ U ZAGREBU SA HRVATSKIM PREDSEDNIKOM: „Dve zemlje imaju prijateljske odnose koje brižno neguju“

Predsednici Hrvatske i Crne Gore, Zoran Milanović i Jakov Milatović, sastali su se danas u Zagrebu, a nakon toga novinarima poručili da dve zemlje imaju prijateljske odnose koje brižno neguju.

Milatović, koji se nalazi u dvodnevnoj službenoj poseti Hrvatskoj, prvoj od dolaska na dužnost predsednika Crne Gore, dočekan je u Zagrebu uz najviše vojne i državne počasti.

Milanović je poželevši dobrodošlicu Milatoviću i podsetio da ovo nije prvi put da su se oni sreli, kao i da su već imali priliku da razgovaraju o većini tema o opštoj politici, kao putu Crne Gore i priključivanju EU.

„Ali to je već geoplitička činjenica…Važno je da se odnosi grade i neguju”, rekao je Milanović i dodao:

“Kako je moguće da države koje su pre 5-10 godina ušle u NATO još nisu u EU? To je razvlačenje, beg od rešenja, ako ti je vojska na nivou da možeš biti član NATO, kako ne možeš premostiti neslućene prepreke i postati članica EU-a? U tom smislu imate moju podršku“.

JAKOV MILATOVIĆ BI DRUGAČIJE: Vlada Crne Gora treba biti formirana što skorije, građani su umorni

Milatović je najpre naveo da je u “poseti kod prijatelja u svojstvu prijatelja”.

“Crna Gora i Hrvatska imaju prijateljske odnose i brižno negujemo naše prijateljstvo”, kazao je crnogorski predsednik, koji se još jednom zahvalio Milanoviću što je prisustvovao na njegovoj inauguraciji u Podgorici.

Zahvalio je Milanoviću na pozivu i srdačnoj dobrodošlici i pozvao Milanovića da poseti Crnu Goru.

Dodao je da Crna Gora ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima. “Čestitam RH na svemu dobrom što se uradili u prethodnom razdobolju, deceniju članstva u EU, skorom članstvu u Šengenu u evrozoni“.

“Drago mi je što hrvatska zajednica ima predstavnika u novom sazivu skupštine u Crnoj Gori. Milanović je već spomenuo da smo govorili o par otvorenih pitanja koja postoje između RH i Crne Gore. Ja sam sva ta pitanja nasledio od svojih prethodnika i jasno sam rekao da se zalažem na princima dobrosusedskih odnosa da se intnzivira rešavnaje svih pitanja”, naglasio je Milatović.

Milatović se osvrnuo i na pitanje broda Jadran. “Razgovarali smo o otvorneim pitanjima, ovde želim da pnovim da nijedno od tih pitanja ja nisam napravio, a nije ni Milanović. Podržavam dijalog između vlada. Što se tiče broda, faktičko stanje govori da je u vlasništvu Crne Gore, mislim da je naša pozicija jasna, ali smo otvoreni da otvorimo dijalog i na tu i na druge otvorene teme. Ja i sa suprugom imam otvorenih pitanja, normalno je da i prijateljske zemlje imaju otvorenih pitanja”, kazao je Milanović.

Neverovatno je to kakva pomama postoji za brodovima iz doba Josipa Broza – Jadran, Galeb, rekao je Milatović i dodao da se nada da postoji neko finansijski održivo rešenje.

Smatra da je puno važnijih tema od broda Jadran.

Naveo je da neki prethodni političari u Hrvatskoj nisu pomagali Crnoj Gori na njenom evropskom putu. “Mislim da je u interesu Hrvatske da se evropska granica pomakne prema jugu i mislim da u tom smislu imamo zajednički jezik”, kazao je Milatović, preneli su hrvatski mediji.

JAKOV MILATOVIĆ IMA POVERENJA: Uveren sam da će Crna Gora na putu ka EU imati podršku Mađarske

Crna Gora, kazao je, veoma ceni podršku koju Hrvatska kontinuirano pruža kako bismo ubrzali naš evropski put. Crna Gora ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji kao jednom od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta.

„Znamo da imamo snažnu i nedvosmislenu podršku Hrvatske da Crna Gora postane prva naredna članica evropske porodice“, rekao je Milatović.

Deo Milatovićeve posete Hrvatskoj biće nastavljen na Brionima, gde će predsednik Hrvatske u čast Milatovića prirediti svečanu večeru u Vili Jadranka.

Kako je ranije najavljeno, Milatović će se u Zagrebu sastati sa predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “MILATOVIĆ U ZAGREBU SA HRVATSKIM PREDSEDNIKOM: „Dve zemlje imaju prijateljske odnose koje brižno neguju“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter