Izvor: KURIR
25.04.2024 u 10:49
0

NEUSPEH VELIKE AKCIJE U SARAJEVU: Oslobođeni šefovi policije i većina uhapšenih – Tito hteo da PUSTI PIPKE u politiku BiH?

Sud BiH odredio je pritvor samo za tri od 23 osobe koje su početkom sedmice uhapšene u toj zemlji zbog sumnje da su saradnici jednog od najvećih kartela koji je krijumčario drogu iz Latinske Amerike u Evropu, Pušteni su i policijski službenici koji su takođe privedeni.

Sud BiH je zaključio da nema osnovane sumnje da su direktor Uprave policije MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine Vahidin Munjić i komandant specijalne jedinice entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Mustafa Selmanović, kao i trojica policajaca, počinili krivična djela, te su odbili zahteve za određivanje pritvora.

Ova mera izrečena je samo trima osobama, među kojima je i Adnan Smajlović, kojeg Tužilaštvo BiH smatra vođom grupe koja je za narko-kartel, sa sedištem u Dubaiju, a na čijem je čelu Edin Gačanin Tito, „prala“ novac na teritoriji BiH ulaganjem u nekretnine, automobile i dragocenosti.

Za još pet osoba koje su pod istragom, Sud BiH je izrekao restriktivne mere, poput zabrane putovanja van zemlje i susreta sa drugim osumnjičenim i potencijalnim svedocima.

Munjić, Selmanović i policijski službenici su u okviru akcije „Black Tie„, u kojoj je učestvovao i Europol, privedeni zbog sumnje za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, što je Sud BiH odbacio kao neosnovano.

Tužilac Sanjin Kulenović je na ročištu za pritvor izneo tvrdnje da je vođa narko-kartela Edin Gačanin preko zaštićene aplikacije „Skaj“ izdavao naloge Smajloviću i ostalima iz grupe kako da raspodele i ulože novac koji im je poslao, a koji zarađeno prodajom droge.

 

DODIK OBJASNIO PAD BIH: Otkrio zbog čega SE „SISTEM SPOLJNE POLITIKE RASPAO“

 

Za to je stvorena čitava mreža povezanih stvarnih i fiktivnih firmi, a tokom istrage i analize razgovora, koji su naknadno dešifrovani u saradnji sa stranim policijskim agencijama, ustanovljeno je da se Gačaninov kartel, preko svojih saradnika, razvijao i planirao ostvarivanje političkog uticaja u BiH kroz postojeće ili neke nove političke partije.

U tužilačkoj dokumentaciji spominje se ime Adne Helić, kojoj je kartel navodno platio izbornu kampanju na osnovu koje je uspela da postane članica Gradskog veća Zenice. Pominje se i ime Harisa Behrama, člana gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru, kao i pokušaj uvlačenja Stranke naroda i pravde (NiP), koja je sada deo vladajuće koalicije, u tu mrežu.

Lider NiP-a Elmedin Konaković, kojeg je deo medija blizak SDA ranije optuživao da je povezan sa Gačaninovim kartelom, odnosno da putuje u Dubai o njegovom trošku, reagovao je nakon odluke suda da se većina uhapšenih odmah pusti na slobodu.

On je to odlučno demantovao, tvrdeći da mu bivša vlast sada „pakuje“ ceo slučaj, a činjenicu da su u akciji uhapšene 23 osobe, Konaković je u objavi na Fejsbuku u četvrtak označio kao ključni dokaz da je u BiH postoji „sudsko-medijsko-policijska mafija„, koja nije dokazala svoje optužbe na njegov račun

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter