Izvor: Tanjug
30.05.2022 u 16:04
0

NOVI UDARAC NA DEJTON Željko Komšić traži od Amerikanaca ukidanje „vitalnog interesa“!

Hrvatski član Predsedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić podneo je Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske među kojima je i pravo na proglašenje vitalnog interesa.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Komšić od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Veća naroda Republike Srpske, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Navodi se da ne mogu samo konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, uticati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sistemu javnog informisanja.

Ne mogu, kažu, samo konstituentni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesnom.

Diskriminatornim smatraju način u kojem pripadnici Ostalih/manjina i građana BiH nemaju nikakva prava u tom procesu.

“Prema sadašnjim rešenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i veština. Zar je moguće da se u državi BiH, neko ko se izjašnjava kao Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima Ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom vršenja vlasti”, navodi se u saopštenju, prenela je Fena.

DODIKOV POZIV NA IZBORE Ustavni sud BiH da se registruje, izađe na izbore i time legitimizuje političku ulogu koju igra u BiH!

Takođe, od Ustavnog suda se traži da utvrdi i da su odredbe kojim se svaka odluka/zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda, i to u identičnom tekstu nespojive s principom demokratije, obavezom primene principa međunarodnog prava, zabranom diskriminacije i zaštitom ljudskih prava uopšte, koji su sastavni deo Ustava BiH kao njegov Aneks I.

Takav sistem je, smatraju, neodrživ i dovodi do daljih podela u društvu, a od BiH pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokratija jer postoje “samo konstituentni narodi, a svi drugi su u podređenom položaju”.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter