Izvor: Happy BSC Portal/Srpskainfo.ba
11.12.2023 u 10:13
0

ODBRANA ULOŽILA ŽALBU SUDU BIH: Ne odustaju od zahteva da se Dodiku i Lukiću sudi u Banjaluci

Odbrana predsednika Republike Srpske Milorada Dodika podneće danas žalbu Sudu BiH, koji je odbio premeštanje procesa protiv Dodika i v.d direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića u nadležni sud u Banjaluku, rekao je advokat Goran Bubić.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je prošle sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku, prenosi Srpskainfo.

Nakon odbijanja zahteva, tim odbrane predsednika Srpske ima pravo žalbe.

Premeštanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumeju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Govoreći o pravnom osnovu da suđenje bude premešteno u Banjaluku, Bubić je ranije rekao da, prema zakonu, samo za krivično delo protiv integriteta BiH nije moguće proces prebaciti na sud na čijem području je preduzeta radnja izvršenja.

Pravnici su istakli da Sud BiH ne bi smeo već sada imati raspored narednog suđenja Dodiku zakazan za 20. decembar, kako danima stoji na sajtu Suda, jer i taj raspored prejudicira da će biti odbijena žalba po osnovu prenosa predmeta.

DODIK NASTAVLJA INICIJATIVU: RS ima pravo na samoopredeljenje, samostalnost jedini način da očuvamo dejtonsku poziciju

Tek kada se reši po žalbi, ako se odbije žalba, može se utvrditi kalendar sledećih glavnih pretresa, a ne ranije jer se na taj način prejudicira da će Sud odbiti žalbu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter