Izvor: HAPPYBSC
01.02.2024 u 18:12
0

SKANADAL NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI: Nezakonito isplaćuju milione i to proglašavaju poslovnom tajnom

Telegram je u posedu skandaloznog nalaza interne revizije, koji je Hrvatska radiotelevizija (HRT) pokušala da sakrije od javnosti, a koji dokazuje da je njeno poslovanje od 2020. do proleća prošle godine bilo prepuno nepravilnosti, možda i kriminala. Poslovanje HRT-a istražuje i Državno tužilaštvo u Hrvatskoj.

Internu reviziju u aprilu 2023. zatražio je Nadzorni odbor HRT-a. Poslao ih je da pregledaju poslovanje s produkcijskom kompanijom „Croatel“, koja HRT-u pruža usluge tehničke podrške, grafičkog dizajna i izrade proširene stvarnosti za Informativni program. Trebali su da utvrde da li je HRT pri dodeli posla „Croatelu“ postupao u skladu sa zakonom i jesu li ugovori s njima realizovani u ugovorenim vrednostima. Odgovor interne revizije na oba pitanja je.

ZATVOR ZA SVE OSUMNJIČENE: Tužilaštvo o teškom ubistvu u Doboju, jednomesečni pritvor, PRITVOR I ZA MALOLETNU KĆERKU

HRT je protuzakonito isplatio „Croatelu“ 7.666.196 kuna (1,02 miliona evra), utvrdila je interna revizija. To je čak četvrtina ukupnih poslova s „Croatelom“, koje HRT nije smeo da dogovara direktnom pogodbom nego je morao da raspiše javne nabavke.

Računi bez broja ugovora

Revizija je pronašla opšti haos u poslovnim papirima. Za usluge koje uopšte nisu bile predviđene nijednim ugovorom HRT je platio dodatnih 7.563.723 kuna (milion evra). Od šest ugovora, tri nisu ni imala navedenu vrednosti posla. Po jednom ugovoru plaćeno je 675.000 kuna (90.000 evra) više od predviđenog.

Nije sprovedena kontrola ispravnosti ispostavljenih računa: čak 95 odsto ih nije imalo broj ugovora, pa su revizori morali da naprave posebnu tablicu da bi svemu ušli u trag. Čak 30 računa ima pogrešan broj ugovora, a pri overi nisu vraćeni na ispravak.

Revizori su uporedili evidenciju „Croatela“ s evidencijom HRT-a i uočili niz nelogičnosti. Na uzorku od dva meseca otkrili su da deo spoljnih saradnika iz „Croatela“ uopšte nije dolazio na HRT za vreme obavljanja posla, iako je na računima pisalo da su izrađivali grafike. Broj termina spoljnih saradnika u evidenciji „Croatela“ veći je od onih u evidenciji HRT-a, pa su revizori zaključili da evidencija „Croatela“ nije verodostojna.

Spoljni saradnici skuplji 230 odsto

Netačnu evidenciju „Croatela“ za jedan od ugovora overila je urednica Informativno-medijskog servisa HTV-a Katarina Periša Čakarun, a evidenciju na drugom nije overio niko. Revizija je otkrila da su neki termini neopravdano višestruko obračunati: spoljni saradnici upisivani su kako rade za različite emisije u istom terminu, a HRT je sve to platio bez ikakve provere.

Interna revizija uporedila je cene termina HRT-ovih zaposlenih s onima plaćenim „Croatelovim“ radnicima koji su izrađivali interaktivne grafike, virtuelni set i upravljali „spidercamom“. Pokazalo se da su „Croatelovi“ spoljni saradnici 230 odsto skuplji. Zaista, HRT je i studente angažovao preko „Croatela“ i plaćao ih 175 odsto više nego da su ih uzeli sami.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter