Izvor: klix.ba
10.09.2023 u 13:18
0

SME LI ŠMIT U SRPSKU: Čeka se dolazak visokog predstavnika u Banjaluku

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit naredne sedmice bi trebalo da održi sastanke u Banjaluci, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je najavio da će Nemac biti uhapšen čim kroči na područje RS

Proteklog petka Dodik je u Banjaluci održao sastanak sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke Manuelom Saracinom kojem je, navodno, rekao da je bolje da Šmit ne dolazi u RS.

DODIK: Moja obaveza je da poštujem Dejton, a ne da se dopadnem Britancima

Istovremeno, nemački diplomata mu je poručio da su njegove politike secesionizma, napada na institucije BiH i visokog predstavnika neprihvatljive i da će imati posledice.

Iako su prošla četiri dana od Dodikove pretnje hapšenjem i proterivanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, nemački diplomata još uvek nije odlučio da ode do RS i da vidi šta će se dogoditi. No, prema njegovim rečima, nema sumnje da će se to dogoditi predstojeće sedmice

Zaista imam sastanke u RS-u u narednim danima i sedmicama, posebno u Banjaluci, ali i u drugim gradovima. Toga se držim“, najavio je Šmit, dodajući da Dodik treba da prestane sa svojim „egocentričnim ludilom“.

Mnogi smatraju da je Dodik  preterao sa ovom pretnjom i da će mu se vratiti kao bumerang jer nije realno da je i ostvari s obzirom da nema nadležnost da naređuje policiji niti ima osnova da pripadnici MUP-a RS-a privode, hapse ili proteruju visokog diplomatu ili bilo koga drugog jer nije prekršio niti jedan zakon Bosne i Hercegovine.

Takođe, u slučaju da se Dodikove pretnje zaista ostvare, to bi bio jasan pokazatelj snažnog političkog uticaja na policiju i pravosuđe.

I sam pokušaj bilo kakvog razgovora, a ne intervencije, pripadnika policije sa Šmitom predstavljalo bi diplomatski i međunarodni skandal koji bi reputaciju vladajućeg režima u RS na čelu s Miloradom Dodikom  srozao.

U kako opasnu situaciju Milorad Dodik dovodi ceo narod i entitet upozorio je narodni poslanik i potpredsednik PDP-a Igor Crnadak.

On je podsetio i da tužilaštvo u Banjaluci nije postupalo po Dodikovoj prijavi protiv Šmita.

-Šmit je dolazio u Republiku Srpsku, predstavljao se ovde kao visoki predstavnik i na taj način je ostvarena nadležnost naših tužilaštava. Ako je to lažno predstavljanje, ako je to nemački turista, neka Dodik i SNSD daju odgovor zašto su tužioci u Banjaluci odbili da podignu optužnicu“, dodao je Crnadak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter