Izvor: TANJUG
28.02.2024 u 20:24
0

SVEČANI PRIJEM: U Beogradu je održan prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava

U Beogradu je večeras održan prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava, a tom prilikom je poručeno da tamo gde postoji država, postoji i sloboda. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska stvorena sa idejom da bude nezavisna 1992. godine i dodao da je u tome uspela, jer se vlast bira voljom građana.

DEČAK UMALO PREMINUO NA SRED ULICE: Užas u Baru, nesrećno dete spasili prolaznici!

„Hvala vam što svojim prisustvom pokazujete privrženost pre svega Republici Srpskoj, zajedničkoj ideji Srpske i Srbije o kojoj se pre više od deset godina nije smelo govoriti, morali ste da glumite neke druge političke vrednosti i odričete se onoga što je prirodno, a to je savezništvo srpskog naroda“, rekao je Dodik .

Naveo je da je Republika Srpska nastala kao istorijska težnja Srba koji nisu želeli da budu odvojeni. „Ona izaziva mnoge, ne da im mira. Mnogi su ljuti jer postojimo, a mi ponosni, živimo naš život slobode koji se zove Republika, živimo život koji se dodeljuje svakom ozbiljnom narodu“, naveo je on.

Dodik je istakao i da je ponosan na odnos Srbije prema Republici Srpskoj. Patrijarh srpski Porfirije čestitao je Dan Republike Srpske i jubilej donošenja Ustava Republike Srpske, navodeći da je on demokratski izraz volje srpskih naroda koji žive u Republici Srpskoj. Porfirije je ukazao na nedavno izlaganje Dodika u Podgorici koji je tada rekao da je Srpska pravoslavna crkva ključna za očuvanje identiteta srpskog naroda, navodeći da su te reči istinite jer crkva i narod nisu međusobno suprostavljeni.

„Ove reči su duboko istinite jer crkva i narod nisu dve stvarnosti koje su međusobno suprostavljene, crkva i narod su jedno isto, jedna vera i jedan identitet. U okviru tog tela ima kolikk hoćemo prostora za sva bogastva razlika. Sve te razlike naših osobenosti biće nam na koristi ako imamo svest da smo u crkvi jedno telo, vera, narod i jedan identitet“, poručio je Porfirije. Patrijarh je rekao da je svečanost posvećena Danu Republike Srpske prilika da se svi podsete kada je i gde definisana državnost srpskog naroda. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao izaslanik predsednika Srbije naveo je da su državnost i državotvornost uz ljubav prema slobodi jedna od odlika srpskog naroda. „Srpski narod na čitavom svom kulturnom i duhovnom prostoru gajio je vekovima ljubav prema slobodi i tu ljubav su prenosi na druge“ rekao je Selaković. Dodao je da će Srbija nastaviti da voli i podržava Republiku Srpsku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter