Izvor: RT
29.02.2024 u 08:25
1

ŠTA BI NJEGOŠ REKAO? CRNA GORA NAORUŽAVA UKRAJINCE – za sebe nemaju, a poslali i to malo KIJEVU!

Iako Vojska Crne Gore ima izraženu potrebu za savremenim raketnim PVO sistemom, u Ministarstvu odbrane odabir novog sistema i kupovinu očekuju tek u periodu od 2025. do 2028. godine

Uz 7.000 komada suvih dnevnih obroka, 500 šlemova, 300 borbenih prsluka, 600 komada balističkih zaštitnih ploča za borbene prsluke, 600 minobacačkih mina kalibra 60 i 82 mm, Crna Gora isporučila je kao pomoć Ukrajini i 266 lansera i raketa lakog prenosnog sistema PVO „strela 2M“.

Specijalizovani portal Tvfront.rs navodi da je isporukom „strela“ ta članica NATO, ako se izuzme preostalih, kako se procenjuje, oko 40 lansera „strele“, „ostala bez PVO“ a da se „odabir novog sistema i kupovina očekuju tek u periodu od 2025. do 2028. godina. Lovačku zaštitu Crne Gore sada sprovode avioni italijanske i grčke ratne avijacije. Sistemi KUB Vojske SRJ koji su ranije štitili crnogorski vazdušni prostor povučeni su sa tog prostora još pre referenduma o nezavisnosti Crne Gore.

O nabavci novog PVO sistema za zaštitu trupa, kategorije MANPADS – (Man Portable Air Defence System), ovih dana izveštavaju i podgorički mediji koji prenose da „iako Vojska Crne Gore ima izraženu potrebu za novim savremenim lakim prenosnim raketnim PVO sistemom, Ministarstvo odbrane neće u ovoj godini nabavljati neki od takvih sistema koji bi trebalo da zamene dosadašnje zastarele sisteme tipa ‘strela 2M’ kakvi se definitivno izbacuju iz upotrebe u VCG“.

Iz MO CG na pitanje podgoričkih „Vijesti“ odgovoreno je da „imajući u vidu raspoloživa finansijska sredstva i stvorene obaveze po pitanju plaćanja po već sklopljenim sporazumima o nabavci naoružanja i opreme za VCG u 2024. godini, nisu se stvorili povoljni uslovi za nabavku ovih sredstava“.

U ovom ministarstvu nisu precizirali o konkretno kom sistemu MANPADS se razmišlja kao potencijalno novom naoružanju jedinica Vojske Crne Gore.

Crnogorsko ministarstvo odbrane skinulo je februara prošle godine oznaku tajnosti sa informacije šta je do tog trenutka i u kojoj vrednosti poslato Ukrajini od početa SVO. MO je navelo da je procenjena vrednost dotadašnjih donacija humanitarne i vojne opreme, municije i naoružanja iznosila nešto više od 10 miliona evra.

Najvrednija je bila treća donacija od 25. jula 2022. od 8,24 miliona evra u kojoj je pored ostalog bilo i 216 „strela 2M“, 759 granata 57H438 mm za brodske topove „bofors“ kalibra 57 milimetara.

Što se tiče Ukrajine, za njene ratne napore ukupno isporučenih 266 „strela 2M“ ne znači ništa, procenjuje u razgovoru za RT Balkan urednik vojne TV Front Andrej Mlakar.

„Ti sistemi mogu da se koriste za presretanje dronova kamikaza tipa ‘geran’, eventualno za presretanje helikoptera, ali to generalno ne znači ništa i tih 266 raketa neće ništa promeniti. Kao što ništa neće promeniti ni 200 granata za haubicu 122 milimetra koliko je Crna Gora poslala Ukrajini. Ni 2.000 raketa ne bi sada ništa promenilo“, kaže Mlakar.

Naš sagovornik podseća da je Jugoslavija bila jedna od zemalja koja je po licenci, u valjevskom „Krušiku“, proizvodila te sisteme pod oznakom „strela 2M/A“ i to u modifikovanoj verziji sa 40 posto ubojitijom bojevom glavom od osnovne varijante. Pretpostavlja se da je kod nas proizvedeno oko 20.000 tih raketa, najviše je izvezeno u Irak, u afričke zemlje. Raspadom zemlje ostalo je dosta raketa koje su korišćene u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji. Koristila ih je i Vojska RS, a tom raketom, sredinom devedesetih godina oboren je i francuski „miraž“ iznad Pala. „Strele 2M“ korišćene su i u ratu 1999. za obaranje bespilotnih letilica kao i krstarećih raketa.

„Posle 2003. i agresije SAD na Irak, prethodno i na Avganistan, veliki broj prenosnih PVO sistema završio je u rukama džihadističkih grupa i šiitskih milicija koji su ih uspešno koristili za obaranje američkih helikoptera. Amerikanci su tada došli do zaključka da je deo tih raketa jugoslovenske proizvodnje i tada je krenula specijalna akcija gde su Pentagon, Stejt Department, zajedno sa našim reformatorima, zaključili da bi te rakete trebalo uništiti da ne bi došle u ruke džihadističkim grupama, kao i da je to zastarelo oružje. Tako su u Srbiji iz arsenala VSCG 2005. od 5.000 raketa i 500 lansera uništene 4.254 rakete kao i 420 lansera“, navodi Mlakar.

Rakete su uništavane po strogom pravilu i propisima Amerikanaca i za to je dobijen i određeni novac „za reformu sistema odbrane“. Crna Gora je tada trebalo da preda oko 500 raketa Srbiji kako bi bile uništene, ali je to odbila da uradi.

„Usledio je raspad držane zajednice. Procena je da je u Crnoj Gori u skladištima ostalo oko 2.000 raketa „strela 2M“ i oko 200 lansera. Crna Gora je 2008. kod Nikšića uništila oko 1.500 tih raketa. Godine 2019. ta država je 19 lansera sa raketama ponudila na prodaju, ali, ne znam šta je bilo sa tim poslom. Tri godine kasnije, 2022, Crna Gora je počela da šalje te sisteme Ukrajini kao pomoć, zajedno sa lanserima. Pretpostavlja se da je u Crnoj Gori ostalo oko 40 lansera sa raketama“, kaže Mlakar.

On pretpostavlja da će Crna Gora narednih godina kupiti neki od prenosnih PVO sistema u okviru NATO. Moguće je američki „stingner“, moguće je i švedski „RB“ ili francuski „mistral“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŠTA BI NJEGOŠ REKAO? CRNA GORA NAORUŽAVA UKRAJINCE – za sebe nemaju, a poslali i to malo KIJEVU!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter