Izvor: b92
03.04.2022 u 12:11
0

U Mađarskoj danas parlamentarni izbori, Mađari iz Srbije glasali poštom

U Mađarskoj će danas biti održani parlamentarni izbori, na kojima pravo glasa imaju i građani Srbije sa dvojnim državljanstvom.Pravo glasa ima više od 68.000 građana Srbije, koji su upisani u birački spisak u susednoj zemlji i velikom većinom su već glasali putem pošte.

Naime, od sredine marta dvojnim državljanima na adrese stanovanja, odnosno one koje su naveli pri registraciji, ili u prostorije Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, stizala su pisma sa izbornim materijalom.Ispunjeni izborni materijal u kojem su navedeni podaci iz mađarskih ličnih isprava, pravilno zatvoreni u kovertu, mogao se predati u pošti ili lično odneti u Generalni konzulat u Subotici, ali i na sam dan izbora mogu se predati u Mađarskoj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Predsednik Nacionalne izborne komisije Mađarske Atila Nađ rekao je sredinom februara na pres konferenciji u Generalnom konzulatu u Subotici da se u unutrašnjoj koverti nalaze oba glasačka lista, jedan za izbor poslanika, a drugi sa četiri referendumska pitanja.

Premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides pokušaće sutra da osvoje četvrti uzastopni mandat, a sa druge strane je opozicija „Ujedinjeni za Mađarsku“, koja okuplja šest opozicionih partija, na čijem je čelu Peter Marki-Zaj.

Mađarski parlament broji 199 poslanika, od kojih se 106 bira po većinskom sistemu, tako što u 106 izbornih jedinica pobeđuje kandidat sa najviše glasova, a preostala 93 mandata dodeljuju se na izborima na kojima se nadmeću izborne liste.

Cenzus je pet odsto za stranku, 10 odsto u slučaju koalicije dve stranke i 15 odsto ako je reč o koalicijama tri ili više partija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter