Izvor: BSC HAPPY/RTRS
04.11.2023 u 19:25
0

VELIKE POSLEDICE PO ZDRAVLJE: Sarajevo i dalje među najzagađenijim gradovima u Evropi

Zagađenost vazduha u većim gradovima u BiH i dalje je veliki problem, upozoravaju iz Udruženja Eko-akcija. Vrednosti sumpor-dioksida i prašine su često visoko iznad dopuštenih, a i dalje se mnogi kancerogeni polutanti čak redovno i ne mere.

– Sarajevo je najzagađeniji glavni grad u Evropi i to jeste dramatično, ali je još veći problem što oni koji imaju mogućnost da ga reše to ne rade – ističe Anes Podić, predsednik Udruženja Eko akcija.

NEZAPAMĆENO ZVERSTVO U BIH! Dečak zaklao 6 komšijinih pasa, fotografije šokirale javnost!

Prema podacima Centra za okolinu koji vrši monitoring kvaliteta vazduha na području Zeničko-dobojskog kantona, vazduh je, iako bolji nego pre jer je stara toplana zatvorena, i dalje lošeg kvaliteta. Prašina, pogotovo ona ispod 2 i po mikrona, ono je što najviše zabrinjava.

Kako objašnjava, te čestice direktno ulaze u pluća, a one ispod jedan mirkon prolaze direktno u krv gde organizam nema nikakve zaštite, jer te čestice često sadrže i teške metale koji se tako akumiliraju u organizmu.

Lekari upozoravaju i da ove čestice ne narušavaju odmah ljudsko zdravlje, ali posledice i veliki problemi nastupaju nakon određenog vremena i teško se leče.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter