Izvor: RT
26.09.2023 u 14:26
1

ZA MIRAN SAN REPUBLIKE SRPSKE: SARAJEVO CVILI zbog ZAKONA O NAORUŽAVANJU!

Iz Banjaluke poručuju da je u pitanju strateški interes entiteta i da žele sami da urede tu oblast, dok neki analitičari tvrde da je spoljna trgovina u isključivoj nadležnosti BiH, te da je izvoz oružja takođe spoljna trgovina

Na dnevnom redu sednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja se održava danas, naći će se Nacrt zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u tom entitetu. Iz vlade ističu da je to njihov strateški interes i da žele sami da urede tu oblast, međutim povlači se i pitanje ustavnosti, piše portal kliks.ba.

Transport naoružanja i vojne opreme je već uređen zakonom i podzakonskim aktima na nivou Bosne i Hercegovine, međutim, planom rada Ministarstva privrede i preduzetništva RS za 2023. godinu predviđena je izrada entitetskog Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj.

Iz RS ističu da je, osim unapređenja i razvoja u oblasti proizvodnje oružja – što je strateški interes RS – cilj i da se omogući adekvatna kontrola privrednih društava koja posluju u namenskoj industriji.

„DRUGE STVARI SU BITNIJE“: Vazura o odlaganju večitog derbija

Ovim zakonom uređuje se proizvodnja naoružanja i vojne opreme kao delatnost od strateškog interesa, uslovi za pribavljanje saglasnosti za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, obaveze proizvođača, druga pitanja od značaja za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i nadzor nad primenom tog zakona.

Reguliše se ko će moći da obavlja proizvodnju naoružanja te kada vlada može da ukine saglasnost određenom društvu koje obavlja proizvodnju, kao i koje su kazne za nesprovođenje zakona. Međutim, upitan je deo koji se tiče izvoza s obzirom da je to u potpunosti u nadležnosti države, navodi portal.

U delu prava i obaveza proizvođača, jednom odredbom se reguliše na koji način društva mogu da proizvode oružje i vojnu opremu namenjenu za izvoz, no ne precizira se način izvoza. Dalje, u članu 12, stavu 3 pod tačkom 5 navodi se da su uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme tajni podaci za čije iznošenje je zaprećena novčana kazna.

Prepreke na Ustavnom sudu BiH?

Nije u potpunosti jasno šta sve definišu ove odredbe, ali one definitivno ne bi smele da se odnose na spoljnu trgovinu: u suprotnom bi zakon bio neustavan, navodi se u tekstu.

Većina naoružanja koja se proizvede u BiH je namenjena upravo za izvoz, što mora da bude obavljeno preko državnih institucija. Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić veruje da će zakon biti negativno ocenjen na Ustavnom sudu BiH, ukoliko se bude doticao samog izvoza.

„U Ustavu BiH je spoljna trgovina u isključivoj nadležnosti države, a izvoz oružja je takođe spoljna trgovina. Ne verujem da taj zakon, ako bude usvojen, neće biti osporen na Ustavnom sudu“, smatra Pobrić. 

Resorni ministar u RS Vojin Mitrović je ranije istakao da u RS žele da regulišu ovu oblast kako ona ne bi bila u nadležnosti države i dodao da za to ne postoje prepreke u Ustavu BiH.

„Radimo taj zakon da bi tu oblast uredili na nivou RS, a ne da bude u nadležnosti BiH. Oblast namenske industrije nije propisana Dejtonom i mi koristimo priliku da tu oblast uredimo na nivou RS, odnosno da definišemo propise u vezi sa proizvodnjom naoružanja i vojne opreme“, rekao je Mitrović.

U obrazloženju zakona stoji da ustavni osnov crpi iz Ustava RS o regulisanju rada preduzeća, te da su dobili potrebne saglasnosti entitetskih institucija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZA MIRAN SAN REPUBLIKE SRPSKE: SARAJEVO CVILI zbog ZAKONA O NAORUŽAVANJU!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter