Izvor: Kurir
24.02.2024 u 23:00
0

5 PRIRODNIH NAČINA DA NADOKNADITE MAGNEZIJUM: Evo koji simptomi ukazuju da vam fali ovaj važan mineral

Magnezijum je važan za zdravlje zuba, kostiju, srca, bubrega i mišića, takođe, on pomaže da se regulišu ostali nutritijenti, kao što su bakar, cink i vitamin D. Prisutan u skoro svim ćelijama, čuvar nervnog sistema, magnezijum igra važnu ulogu u brojnim telesnim funkcijama, i učestvuje u više od 300 enzimskih reakcija.

Ljudsko telo u proseku sadrži oko 25 grama ovog minerala: 60 odsto ukupne količine uskladišteno je u kostima, oko 25 odsto koriste mišići (magnezijum stimuliše mišićno opuštanje) a preostalih 15 odsto raspodeljeno je na mozak, srce, jetru i bubrege.

Magnezijum učestvuje u prenosu nervnih impulsa, u proizvodnji proteina i u regulaciji srčanog ritma. Takođe, reguliše intestinalni tranzit i na taj način sprečava pojavu zatvora. Osim toga, izvanredan je prirodni lek protiv stresa jer stimuliše uspostavljanje nervne i psihoemotivne ravnoteže.

Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos magnezijuma su:

* stalni osećaj umora

* napetost

* nervoza

* stres

* nesanica

* grčevi

* ponekad i lupanje srca

Istraživanja pokazuju da od nedostatka ovog minerala naročito pate žene koje često drže dijete pa zbog vitke linije izbegavaju konzumiranje hleba, skrobnih namirnica, čokolade i suvog voća. Nedostatak je primećen i kod osoba koje preterano uživaju u alkoholu ili su stalno izložene stresu.

5 prirodnih načina da nadoknadite magnezijum:

Banane

Možda je najlakši način da unesete magnezijum taj da pojedete bananu. Jedna banana sadrži 32 mg magnezijuma.

Spanać i kelj

Spanać i kelj su bogati vlaknima, antioksidantima, vitaminima ali i mineralima kao što je magnezijum.

Ovas

Jedna šolja ovsene kaše sadrži 61 mg magnezijuma. Ako uz ovaj doručak dodate i malo semenki i koštunjavog voća, povećaćete taj broj.

Semenke

Semenke bundeve, orah, brazilski orah, bademi i pistaći dobar su izvor magnezijuma, koji pomaže kod anksioznosti i depresije. Oni takođe poboljšavaju raspoloženje zato što sadrže protein, vlakna, zdrave masti i druge nutritiente.

Crna čokolada

Čokolada koja sadrži više od 80 odsto kakaa u sebi, bogata je antioksidantima. Takođe sadrži dosta magnezijuma.

Žene bi trebalo da unesu od 310 do 320 mg magnezijuma dnevno, a u koliko su u drugom stanju od 350 do 360 mg. Magnezijum se može nadoknaditi u vidu tableta, ali tada može da škodi ukoliko se koriste neki lekovi za visok krvni pritisak ili neki antibiotici. Zbog toga je najbolje uneti magnezijum kroz hranu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter