Izvor: kurir
13.02.2024 u 09:05
0

ČEKAONICE U DOMOVIMA ZDRAVLJA PUNE: Varičele, veliki kašalj i šarlah, a sad u vrtiće stigla nova zaraza

Pored malih boginja, velikog kašlja, vaški, varičela, gripa i virusa koji se ukrštaju, mališani u Srbiji su u opasnosti i od drugih zaraza, tačnije, od glista i šarlaha, koji su zajedno s virusima desetkovali neke vrtićke grupe u predškolskim ustanovama širom zemlje!

Lekari kažu da epidemije nema, ali pojedinačni slučajevi šarlaha i glista se svakako javljaju. Čekaonice u domovima zdravlja su pune, na pregled se negde čeka i po više sati, a neki roditelji iz straha od bolesti povlače svoje mezimce iz vrtića.

 

Da su se gliste i šarlah pojavili u vrtićima, za Kurir je potvrdio i pedijatar dr Saša Milićević, obe bolesti mogu se preneti prljavim rukama, ali i preko igračaka.

– Roditeljima deluje šokantno kad dete ima gliste, kažu: „Nešto mu se vrti u stolici!“ To je tzv. dečja glista, mala bela i lako se prepozna, a obično pre toga dete svrbi guza. Međutim, gliste kod dece mogu proći i bez ikakvih simptoma. Eventualno dete može slabije da jede i da bude neraspoloženo. Nekada ta deca mogu biti bleda, a može se javiti i koprivnjača, u retkim slučajevima i kašalj, jer nekad glista može da prođe i kroz pluća – objašnjava dr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter