Izvor: Zdravija
11.12.2023 u 10:06
0

CIMET: Začin sa mnogo benefita za naše telo

Cimet -začin sa mnogo benefita za naše telo.

Mnogi svetski i domaći mediji stalno ukazuju na važnost ovog začina u našoj ishrani. Pretpostavljamo da ste već čuli da cimet poseduje sledeće “osobine”:

  • može pomoći u lečenju dijabetesa tipa 2
  • može smanjiti loš holesterol
  • ima antifungalne, antibakterijske i čak antivirusne osobine
  • može pomoći u lečenju simptoma Alchajmerove i Parkinsonove bolesti
  • ima anti-karcinogene osobine
  • ima antiinflamatorna svojstva
  • pomaže u lečenju policističnih jajnika
MAGIJA ZA ZDRAVLJE: Jelena Đoković otkrila tajnu kako im deca ne znaju za prehladu (FOTO)

Međutim, da li ste se ikada zapitali kako je moguće da jedna namirnica ima tako veliku moć?

Mnoge fantastične osobine cimeta dolaze iz samo jedne supstance koja nosi naziv cinnamaldehid, koji je prirodno prisutan u cimetu. Cinnamaldehid je izvor mnogih antifungalnih i antibakterijskih svojstava koja čine cimet tako dobrim dodatkom vašoj ishrani. Međutim, to nije sve.

Visoka koncentracija antioksidanata kod cimeta može da pomogne pri zaštiti organizma od slobodnih radikala te smanjuje upale, rizik od raka i drugih bolesti. Kombinacija cinnamaldehida, antioksidanata i visokog sadržaja vlakana kod cimeta su neke od karakteristika koje mu daju neverovatne pozitivne efekte na ljudsko telo.

Kako uključiti cimet u vašu ishranu?

Čak i sa svim ovim dokazima koji ukazuju na čuda cimeta, ne preporučuje se prekomerna konzumacija, jer se pokazalo da može biti toksičan kada se uzima u velikim dozama.

Međutim, predlažemo vam da cimet dodate u sve poslastice koje pravite, kao i čaj ili kafu, kompot, testa, ovsene kaše, itd. Učinite to ne samo zbog vašeg zdravlja, već zbog očaravajuće arome i ukusa.

Kakvu vrstu cimeta treba da koristite?

Nije sav cimet stvoren jednako, zato budite pažljivi šta kupujete.

Skoro sav cimet u supermarketima i prodavnicama zdrave hrane je rođak pravog cimeta. Na primer, Cinnamomum cassia, ili kineski cimet, ima veoma sličan ukus i boju, ali nema iste zdravstvene prednosti. Samo Cinnamomum verum pruža pomenute zdravstvene benefite, a ovaj skupi začin često se nezakonito zamenjuje Cinnamomum cassi-om.

Kada obratite pažnju na police supermarketa, verovatno ćete videti Cinnamomum cassia pod nazivom kineski ili Cassia cimet, dok se Cinnamomum verum prodaje kao Cejlon cimet. Prema rečima stručnjaka, trebalo bi da se odlučite za drugu opciju.

Ako već imate Cassia cimet, možete ga pokušati integrisati u vašu ishranu, ali imajte na umu nekoliko važnih napomena. Mnogi lekovi i dodaci ishrani ne deluju upravo zato što njihov proizvođač nije koristio pravi cimet. Sortu Cassia treba konzumirati u vrlo malim dozama, ne više od 2 kašičice dnevno, s obzirom da ona ima veću koncentraciju courmarina, koji može biti štetan u velikim dozama. Courmarin može izazvati toksičnost jetre ili krvi, pa obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre dodavanja ove ili bilo koje druge vrste cimeta u vašu ishranu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter