Izvor:
18.09.2016 u 16:11
0

AKO STE SE NEKADA ZAPITALI: Evo šta znači boja vašeg PASOŠA!

Ukoliko ste se nekada našli na granici ili na pasoškoj kontroli sa državljanima različitih zemalja, mogli ste da vidite da su pasoši raznobojni, te da neke zemlje imaju crvene, neke plave, a neke zelene pasoše. Iako mnogi pretpostavljaju da države jednostavno odaberu boju koja im se dopada, to nije tako jednostavno.

Boje su zapravo neka vrsta šifara, a pasoši se prave u četiri različite varijante – crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj – s tim što postoje i različite nijanse ovih boja.

Zemlje članice Evropske unije imaju pasoše bordo boje, dok karipske države koriste plavu boju (Antigva, Bahami, Barbados, Belize, Haiti, Jamajka…). Nijanse ove boje koriste i Severna i Južna amerika, kao i Okeanija. Zelena je važna boja za Islam (tvrdi se da je to bila omiljena boja Proroka Muhameda), te su tako pasoši mnogih muslimanskih zemalja. Crvena se nekada povezivala sa komunizmom, pa su crveni pasoši zemalja koje imaju komunistički istorijat – kao što su Rusija i Kina. Ovu boju koristi i Švajcarska, iz očiglednih razloga. A Turska je promenila boju pasoša u bordo 2010. godine nadajući se da će ući u EU. Afričke zemlje poput Konga, Liberije ili Ugande koriste crne pasoše.

Ukoliko želite da vidite kako izgledaju pasoši svih zemalja sveta, kao i za koje zemlje vam trebaju vize, to možete učiniti OVDE.

HappyTv.rs
Foto: passportindex.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter