Izvor:
10.04.2017 u 03:12
0

ASTRONAUT GODINAMA PROUČAVAO MESEČEVU PRAŠINU: Ispostavilo se da je alergičan na Mesec!

Iako nijedan astronaut nije znao više o geologiji Meseca od njega, niko nije mogao da pretpostavi da je član posade Apolo 19 alergičan na mesečevu prašinu koju je godinama proučavao.

Unutar lunarnog modula Apola 19 je mirisalo na barut. Bio je decembar 1972. godine i poslednja Nasina misija istraživanja Meseca, a astronauti Judžin Sernan i Harison Šmit su uspešno završili ispitivanje Doline Taurus-Littrow, mesta na jugoistočnoj obali Mora spokoja na Mesecu. Vratili su se u modul, skinuli kacige. Odjednom, Šmit je počeo da kija. Njegove oči su pocrvenele. Grlo ga je svrbelo, a sinusi su mu bili začepljeni.

„Nisam znao da imam alergiju na mesečevu prašinu“, rekao je Šmit.

„…mnogo iritacije u sinusima i nozdrvama ubrzo nakon što smo skinuli kacige…prašina je zaista smetala mojim očima i grlu“, objašnjavao je kasnije Šmit. Simptomi su trajali dva sata. Njegovo stanje je bilo u skladu s nalazima Nasinog dr Bila Karpentiera, koji je imao dokaze da prašina može da izazove alergijske reakcije.

Alergija nije sprečila Šmita da sakupe više uzoraka kamenja od svih drugih misija. Jedan uzorak Troctolite 76535 je kasnije pomogao da se odgonetnu tajne magnetnog polja na Mesecu.

nationalgeographic.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter