Izvor: ONA.RS
14.09.2023 u 13:34
0

HILJADE ŽENA SE KUNE U NJEGA: Zašto je pilates toliko popularan ovih dana?

Ukoliko ste korisnik društvene mreže „TikTok“, sasvim sigurno ste naišli na najnoviji trend u svetu fitnesa – pilates.

Naime, hiljade žena „se kune“ u ovu vrstu fizičke aktivnosti i navodi njene mnogobrojne prednosti – od poboljšanog tonusa mišića, ubrzanog metabolizma, do bolje snage i izdržljivosti. Iako je pilates aktuelan već više decenija, čini se da se „vratio iz mrtvih“ i počeo da caruje u svetu sporta.

Pilates može da se izvodi na mat podlošci, samo uz korišćenje sopstvene snage i težine, na lopti, na reformeru i stolici (pilates sprave), i na čuvenom „spring wall-u“, odnosno na zidu, sa rezistentnim trakama.

Iako je vrlo često potcenjen u odnosu na vežbanje u teretani, pilates je izuzetno zahtevna aktivnost koja propagira povezanost tela, duha i uma; ona traži preciznost, balans i istegljivost.

FITNES STRUČNJACI SAVETUJU: Kako da uvek imate ravan stomak

Pilates se fokusira na izgradnju izdržljivosti i stvara izdužene, definisane mišiće. Ukoliko želite da „ukrupnite svoj izgled“, odnosno da vam mišić „poraste“ – onda ovo nije pravi odabir za vas. Pilates oblikuje već postojeću liniju tela.

Takođe, on propagira povećanu fleksibilnost, veći fokus na dah i kardiovaskularni izazov.

No, tu nije kraj njegovim mnogobrojnim koristima. Ova vrsta treninga smanjuje napetost u mišićima i ublažava bolove, te ga često praktikuju ljudi sa problemima u leđima (išijas, diskus hernija, itd..)

– Pilates je savršen ukoliko želite bolju povezanost uma sa telom, bolji balans i koordinaciju – ističe fitnes instruktorka Eloiz Spiner.

Posebno je popularan „vrući pilates“ koji je nastao u Las Vegasu 2009. godine, a jedina razlika u odnosu na običan jeste ta što se „vrući pilates“ izvodi u zagrejanoj sobi i tako se više fokusira i na kardio momenat u treningu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter