Izvor:
21.10.2017 u 14:33
0

NEVEROVATNO: Ne biste verovali koji problem rešava zejtin!

Inženjeri univerziteta u Notingemu smislili su naizgled neverovatno rešenje za rupe na putevima – ubacivanjem kapsula od suncokretovog ulja u asfalt naterali su bitumen da sam popuni svaku pukotinu koja se pojavi.

Stručnjaci su za pravljenje kapsula koristili običan zejtin kupljen u radnji, jer je to, kako objašnjavaju, najpovoljnije rešenje i uštedeće mnogo novca službi za održavanje auto-puteva Engleske, koja je sponzorisala ovo istraživanje.

– Moguće je koristiti bilo koje ulje i dobiti isti rezultat, od motornog do palminog ulja, ali suncokretovo je najjeftinije. Ovo rešenje omogućava da putevi sami popune pukotine debljine do pola milimetra u roku od samo nekoliko sati, što sam bitumen nije u stanju da uradi. Veoma smo uzbuđeni zbog ovog otkrića i već vidimo budućnost bez rupa na putevima – kaže dr Alvaro Garsija, vođa tima istraživača.

On dodaje da bi ova tehnika mogla da se primenjuje u Engleskoj na svim putevima za pet godina.

Happytv.tv
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter