Izvor:
12.05.2019 u 09:25
0

NOVE TAKTIKE: Pravila traženja posla koje treba prekršiti!

Skrećemo vam pažnju na neka pravila traženja posla koja biste trebali prekršiti. Više ne važe tipična pravila, pa isprobajte nove taktike.

Tipična pravila traženja posla koja su nekada važila, u današnjem sve kompetitivnijem tržištu više ne važe. Nekada davno mogla se samo ispuniti prijavnica za posao i onda čekati odgovor, ali danas kompanije zapošljavaju bez nekih jasnijih pravila. S obzirom na to, otkrićemo vam nekadašnjih sedam ustaljenih pravila koja biste u današnje vreme trebali prekršiti:

Prijavite se samo ako zadovoljavate sve uslove

Kompanije koje traže specifičan nivo edukacije, veštine i iskustva za neko radno mesto, verovatno su puno fleksibilniji nego što si mislite. Ponekad su opisi radnog mesta i potrebnih uslova samo okvirni ili čak nisu potpuno tačni. Ako zadovoljavate većinu uslova – prijavite se za posao ili pošaljite svoj CV svejedno.

Masovno šaljite svoj CV da biste sebi povećali šanse

Ako bacite dovoljno špageta na zid, nešto će ostati zalepljeno, zar ne? Takav stav je u današnje vreme potpuno pogrešan. Radije obavite domaći zadatak na manjem krugu kompanija i prilagodite svoju biografiju i pismo molbe specifičnim potrebama tih organizacija – to je puno efikasniji način da pronađete posao.

Naglasite svoje obrazovanje

Nivo obrazovanja je važan, ali nije presudan i najčešće se ne prosuđuje po njemu. Poslodavci puno češće žele videti volju za radom, kreativnost i radno iskustvo – bilo kakvo radno iskustvo. Čak i ako se radi o poslu u potpuno drugoj branši ili volonterskom iskustvu – jer to pokazuje vašu volju i sposobnost da radite. Ako to nemate, teško ćete uspeti naći dobar posao.

Nemojte nazvati

Naravno, poslodavci često insistiraju na tome da ne žele pozive (Nemojte nas zvati, zvaćemo mi vas). Međutim čekanjem na odgovor bez ikakvih reakcija isto nećete daleko dogurati. To je zastarelo pravilo koje više ne važi. Kada čekate, vi ne radite. Ako nedelju dana kasnije pozovete, niste naporni – a pokazaćete da vam je stalo. Samo nemojte otići u drugu krajnost i početi dosađivati…

Iskoristite intervju da govorite samo o sebi

Možda ste čuli da biste trebali intervju iskoristiti kako biste impresionirali poslodavca svojim veštinama i karakteru. Međutim, jednako je važno i pokazati interes za kompaniju o kojoj se radi – saznati ponešto o njoj i o tome takođe razgovarati – o perspektivii firme, kako vi možete doprineti boljoj budućnosti kompanije. Važno je i raspitati se o radnom mestu za koje se prijavljujete – kako će vam izgledati dan, kakva je radna atmosfera… Zapamtite da i vi njih, na neki način, intervjuiše – pa pripremite nekoliko pitanja pomoću kojih ćete lakše odlučiti je li ovo posao koji zaista želite. Postavljanje dobrih pitanja o kompaniji pokazaće poslodavcu da ste zainteresovani i proaktivni.

Budite neodređeni što se plate tiče

U današnje vreme nije najpametnije plesati oko tog pitanja, jer će mnogi poslodavci srezati broj prijavljenih osoba upravo prema odgovoru na pitanje – koliku platu očekujete ili koliko trenutno zarađujete. U redu je dati okvir željene plate, ali definitivno nemojte preterivati, niti se podcenjivati. Ako vam baš i nije prijatno razgovarati o plati, možete pokušati izbeći to pitanje sve dok ne saznate šta biste sve tačno trebali raditi.

Nemojte ponovo kontaktirati firmu ako su vas odbili

Ako ne dobijete posao, to samo znači da je neko bio prikladniji za to radno mesto u tom trenutku. Sasvim je u redu – čak može biti i korisno – dati im do znanja da ste vi svejedno još uvek zainteresovani raditi kod njih. Nakon odbijanja, uzvratite kratkim mejlom zahvalnosti što su vam dali priliku i dajte im do znanja da ste svejedno zainteresovani za rad u njihovoj kompaniji i da vas imaju na umu za sledeće radno mesto koje će se možda otvoriti. Moguće je da se osoba koju su uzeli neće snaći na tom novom radnom mestu, a u tim situacijama poslodavac će se odlučiti za novu osobu – i to onu sa kojom već ima nekakav odnos – a to ste upravo vi. Ako se to i ne dogodi, isto važi i ako se otvori neko novo radno mesto.

Izvor: opusteno.rs
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter