Izvor: happy bsc
03.10.2022 u 09:54
0

Prvi dan na poslu – Šta znati, šta uraditi, i kako preživeti?

Prvi dan na novom poslu često je jedan od najupečatljivijih i najzanimljivijih momenata u životu. Moraćete da upoznate svoje nove saradnike, da ostavite dobar utisak, uredite svoj radni prostor i naučite o pravilima i kulturi vaše nove kompanije…Prvi dan na poslu predstavlja prilagođavanje poslu, ljudima, organizaciji ali ujedno i učenje novih stvari koje će trebati za dalji rad.

Šta obući za prvi dan?

Izgled prvog radnog dana na novom poslu je važan jer vam je to prva prilika da ostavite pozitivan utisak na nove kolege. Želite da svojim izgledom prvog radnog dana kažete novim kolegama da ste profesionalni i sposobni da obavljate posao za koji vas je kompanija angažovala. 

Ali izgled ne zavisi samo od toga kako vas drugi doživljavaju – već i od toga kako se osećate o sebi. Ono što odlučite da obučete prvog dana vašeg novog posla može se zavisi od vrste posla koji ćete obavljati i okruženja u kojem ćete raditi. Važno je da nosite odeću koja se uklapa u kodeks kompanije.

Dolazak ranije na posao

Ne postoji bolji način da ostavite loš utisak prvog radnog dana nego da dođete kasno. Plaćeni ste da se pojavite na vreme i spremni za rad, a kašnjenje odmah pokazuje nedostatak pažnje i poštovanja. Mogu postojati neočekivani problemi koji mogu doprineti kašnjenju, kao što su gužve u saobraćaju, problemi sa javnim prevozom ili zbunjujući pravac. Zbog toga bi trebalo da težite da na posao stignete najmanje 10 minuta ranije prvog dana.

Rani dolazak će vam dati priliku da locirate kancelariju, prilagodite se svom okruženju i počnete da se osećate prijatno u novom radnom okruženju. Sa svakim petim radnikom koji kasni na posao bar jednom nedeljno, dolazak ranije u kancelariju i nastavak ove navike tačnosti imaće dodatnu korist jer će vam pomoći da se istaknete pozitivnim ponašanjem.

Upoznavanje kolega

Biti prijateljski raspoložen je jedan od najboljih i najlakših načina da ostavite dobar utisak na novom poslu. Predstavite se kolegama i potrudite se da zapamtite imena. Kada se tokom dana ukaže prilika da razgovarate sa ljudima, učinite to. Upoznajte šta rade i šta vole i postavljanje pitanja o osobi sa kojom razgovarate, ali takođe predstavite sebe svojim novim kolegama. Takođe, smejte se koliko god možete (ali bez lažiranja) da biste svojim saradnicima pokazali da ste uzbuđeni što ste ih upoznali. Pauze iskoristite da popijete kafu ili odete na ručak sa nekim od kolega.

Organizovanje radnog prostora za jednostavniji rad

Prvi dan novom poslu može biti dosta haotičan, i bitno je da se što bolje organizujete tokom prvog dana, pa i prve nedelje, kako ne bi nešto zaboravili. Čim dobijete svoj radni sto, najbolje je da rasporedite stvari na njemu tako da bude pregledno. Sto treba organizovati tako da vam najviše odgovara ali i tako da uvek možete pronaći notes ili olovku koji će vam trebati za beleženje relevantnih informacija za posao.

STANJE NA PUTEVIMA: Oprez u vožnji zbog kiše, mokrih kolovoza i mogućih odrona, evo koliko se čeka na graničnim prelazima!

Vođenje beleški će pomoći tokom obuke

Kada se pitate šta da radite prvog dana, ne potcenjujte važnost pisanja beleški. Proces učenja za novu poziciju može biti veoma intenzivni. Postoji tako velika količina podataka, uputstava, tokova rada, procedura i procesa koje treba naučiti i apsorbovati da je nemoguće sve to odmah zadržati. Odlična je ideja da vodite beleške tokom obuke za posao dok se prilagođavate svojoj ulozi.

Postavljanje pitanja pokazuje proaktivnost

Jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se suočavaju preduzeća i kompanije svih veličina je angažovanje zaposle. Anketa vebsajta Gallupa iz 2017 godine   pokazala je da zapanjujućih 87% zaposlenih izjavilo je da nije angažovano na svom poslu. Dokazano je da su angažovani zaposleni srećniji i produktivniji na poslu, a kao rezultat toga HR menadžeri i regruteri su počeli da traže kandidate koji pokazuju ovu osobinu rano.

Jednostavan način da pokažete svoju angažovanost prvog dana je postavljanje pitanja. Ovo pokazuje vašu želju da razumete svoj novi posao, shvatite njegovo mesto u toku posla i prepoznate opštu kulturu kompanije. Ako uglavnom ćutite i prihvatate instrukcije bez dodatnog razmišljanja, to bi se moglo protumačiti kao nedostatak uzbuđenja i angažovanja u vašoj novoj ulozi.

Očekujte greške

Niko nema savršen prvi dan. Biće grešaka i grešaka tokom obuke za posao. Bilo bi kontraproduktivno i neefikasno postavljati nerazumna očekivanja savršenstva na sebe. Ono što ne bi trebalo da radite prvog dana je da se trudite da budete savršeni. Vaši novi poslodavci sigurno ne očekuju da ćete sve uraditi kako treba prvi put kada to pokušate.

Mnogo bolja tehnika je pristupiti obuci za posao sa razmišljanjem o rastu. Ovo je stav koji prepoznaje da su greške i neuspesi važni koraci ka budućem uspehu. Biće mnogo procesa koji će vam biti potpuno nepoznati kada započnete novu poziciju, a naučićete mnogo brže ako ih pokušate, napravite grešku i ispravite je uz odgovarajuće smernice.

Postavite očekivanja

Utvrđivanje očekivanja na radnom mestu može pomoći u usklađivanju vaših profesionalnih ciljeva sa vašim sposobnostima i stvaranju profesionalnih odnosa sa više poverenja sa kolegama ili nadređenima. Prvi dan novog posla čine uzbuđenje i strepnja podjednako. Kada se pitate šta da radite prvog dana, zapamtite da će to što ste tačni, profesionalni, radoznali, druželjubivi i naklonjeni rastu ostaviti dobar prvi utisak na vaše kolege. 

Kroz očekivanja, možete pomoći u uspostavljanju granica, postavljanju ciljeva i saznati više o onima sa kojima komunicirate. Upravljanje očekivanjima na poslu takođe može biti važno za stvaranje pozitivnog, zdravog radnog okruženja u kojem možete napredovati i povećati svoje veštine. Vaša uspešna karijera počinje od prvog dana, pa neka se računa.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter