Izvor: happy bsc/objektiv
16.09.2022 u 15:40
0

SAZNAJTE! Čeka li nas, na kraju duge ćup sa zlatom, ili večna mladost?

Kao što stara poslovica kaže: “Posle kiše sunce svane”, tako nije isključeno ni da se pojavi duga, odnosno spekatar boja koji, zapravo, predstavlja optičku i meteorološku pojavu na nebu, a koja nastaje kada se zrak sunca prelomi i reflektuje u kapljici vode. Tada dolazi do disperzije (rasturanje svetlosti, odnosno pojava da se složena svetlost prizmom razlaže na sastavne, elementarne, homogene svetlosti, boje, rasturanje boja) svetlosti na osnovne talasne dužine vidljivog spektra svetlosti, piše urbancityradio.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ovaj fenomena je vidljiv u periodu od nekoliko sekundi, pa do nekoliko desetina minuta.

Takođe, postoji  i pojava dvostruke duge, odnosno, kada se dve duge pojave na istom mestu, ali je vrlo retka, ali smo, upravo danas, imali priliku da je vidimo u Beogradu.

Oblik i boje

Duga ima oblik širokog luka, a među ljudima je dugo vladalo verovanje da je materijalne i/ili magijske prirode. Sadrži spektar 7, osnovnih, vidljivih boja, takozvane, Njutnove boje, a to su crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava indigo i ljubičasta.

Verovanja

Postoji više značenja u vezi sa ovim prirodnim fenomenom.

Prema starijem verovanju, duga, zapravo, predstavlja simbol zaveta i obećanje Gospoda Boga koje je, nakon potopa, dao Noju, a to je da više nikada neće potopiti ljuski rod zbog greha, kao kada je to uradio u Velikom potopu. Prema ovom verovanju, dokle god je ima na nebu, podsećaće Gospoda na dato obećanje.

Ovo verovanje možete pročitati u Starom zavetu, I Knjiga Mojsijeva.

Drugo, opšte poznato, a ujedno i jedno od najpopularnijih verovanja jeste da na kraju duge leži ćup sa zlatom, iako ona fizički nema kraj.

Treće, pak, kaže da treba zamisliti želju, kada prođemo ispod duge, i da će ona, naravno, biti ispunjena.

SVE IH VIŠE IMA NA NEBU IZNAD KIJEVA: Ukrajinski astronomi zapanjeni-NADLEĆU IH LETEĆI TANJIRI! (VIDEO)

A kada već pričamo o verovanjima, kada ugledate dugu, obavezno obratite pažnju na boje, odnosno na to koja boja preovladava, jer staro verovanje kaže da će, ukoliko preovladava plava boja, godina biti kišna, ukoliko je dominantna žuta – znači da će biti žita. Jaka zelena znači da će biti dovoljno trave za pašu, dok crvena govori u prilog tome da će biti dosta vina.

Onaj ko uhvati dugu i u njoj se okupa će se, kaže verovanje, podmladiti.

Hrvatsko rasprostranjeno verovanje o dugi kaže da će, onaj ko prođe ispod duge, promeniti pol.

Bilo kako bilo, kad god se desi ova pojava, većina se potrudi da je zabeleži telefonom, ili aparatom, a mnogi joj se raduju, jer sama po sebi, podseća na nešto lepo i na sreću.

Otpevan je veliki broj pesama, a jedna od starijih, ali i poznatijih je čuvena “S one strane duge”, koja je nastala 1990. godine, a čiji idejni tvorci su Vlada Aleksić, Ljubomir Ninković i čuveni velikan srpskog glumišta Miloran Mandić – Manda.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter