Izvor: TIMES OF INDIA
21.12.2023 u 09:43
0

HRANA ZA PREPOROD: Ojačajte svoju jetru pomoću ove superhrane

U svetu u kom se približno 38 odsto stanovništva bori s masnom jetrom, briga o tom vitalnom organu ključna je za opšte zdravlje.

Jetra, višenamensko čudo, bavi se detoksikacijom, metabolizmom i bezbrojnim drugim funkcijama. Vaša jetra, odgovorna za više od 500 vitalnih funkcija, zaslužuje nutritivni podsticaj. Jedan od ključnih načina da podržite njeno zdravlje je ishrana bogata hranjivim materijama

RIBA U ODELU: Probajte oslić na nov način

Ovih osam superhrana mogu učiniti čuda za vašu jetru i obezbediti njeno najbolje funkcionisanje.

1) Kurkuma: zlatni začin

Uđite u svet kurkume, gde kurkumin, aktivni sastojak, zauzima centralno mesto. Kurkumin, dobro poznat po svojoj živopisnoj nijansi i snažnim terapeutskim učincima, poseduje jaka protivupalna i antioksidativna svojstva. Prema studijama, kurkuma može značajno poboljšati zdravlje jetre smanjujući upalu i sprečavajući potencijalnu štetu. Bez obzira koristite li ga u hrani ili tražite dodatke ishrani, uključivanjem ovog zlatnog začina može napraviti veliku razliku u zdravlju vaše jetre.

2) ​Zeleni čaj: bogat antioksidansima

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, a snažna je podrška jetri zbog visokog sadržaja katehina. Sprečavanjem oksidativnog stresa i upale, ovi antioksidansi povezani su s boljim radom jetre. Zeleni čaj izvrstan je dodatak svakoj ishrani za jetru jer smanjuje rizik od bolesti jetre i može se piti redovno, što ga čini umirujućim ritualom.

3) Agrumi

S grejpom koji prednjači, agrumi mogu okrepiti vašu ishranu svojom pikantnom dobrotom. Agrumi ili citrusi podstiču jetru da razgradi štetne materije u one koje voda može da apsorbuje. Citrusno voće, koje je bogato antioksidansima poput naringina i naringenina, postaje snažan štit protiv potencijalnog oštećenja jetre smanjujući upalu.

4) Povrće: prednosti kupusnjača

Prihvatite brokoli i kupus – prvake iz grupe kupusnjača – kao saveznike u svojoj borbi za zdraviju jetru. Ovo povrće, koje je bogato glukozinolatima, stimuliše enzime koji pomažu u detoksikaciji jetre. Spojevi u ovom povrću pomažu vašem telu da se reši toksina, pomažući jetri u obavljanju njene osnovne funkcije.

5) Masna riba: Omega-3

Otkrijte prednosti omega-3 masnih kiselina i uživajte u dobroti masne ribe. Ove vitalne masnoće ne samo da vašim obrocima daju ukusan štih, već su i ključne za smanjenje nivoa masti u jetri. Zbog svojih dobro poznatih protivupalnih svojstava, omega-3 masne kiseline ne samo da utiču na celokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema, već takođe obezbeđuje zdravu jetru.

6) Cvekla: Pospešuje protok krvi

Bogata nitratima, cvekla poboljšava cirkulaciju krvi. Osim toga, betain, materija koja se nalazi u cvekli, podupire prirodni proces detoksikacije jetre. Cvekla je ukusan i hranjiv način za promovisanje zdravlja vaše jetre, bilo da se dodaje salatama, smutijima ili se jede samo kao ukusan prilog.

7) Maslinovo ulje: Tekuće zlato za jetru

Dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje, poznato i kao tekuće zlato, svom kuvanju kako biste poboljšali vaše zdravlje. Vaša je jetra zaštićena od upale i oksidativnog stresa ovom obilnom opskrbom antioksidansima i zdravim mastima. Jednostavan, ali efikasan način za održavanje zdrave jetre i opšte dobrobiti je zamena manje zdravih ulja za kuvanje maslinovim uljem.

8) Orasi: Bogati hranjivim materijama

Orasi, koji su bogati antioksidansima, aminokiselinama i omega-3 masnim kiselinama, bitni su za smanjenje upale i potpomažu funkcije detoksikacije jetre. Konzumiranje šake oraha svaki dan je ukusna i zdrava opcija za zdravlje jetre.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter