Izvor: Stilkurir.rs
04.11.2023 u 18:12
0

KAKO DA „SAVIJETE“ NAJUKUSNIJE SARME: Čuveni kuvar otkrio tajnu tradicionalnog jela

Sarme Steve Karapandže

Vrhunska domaćica je ona koja zna da „savije“ dobru sarmu – a sarma po receptu Steve Karapandže je najbolja na svetu.

Stevo Karapandža je najcenjeniji kuvar još iz perioda stare Jugoslavije, a njegovi recepti su nenadmašni:

Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • malo ljute mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1 kašik slatke mlevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike
  • Priprema: Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

    Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

  • Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

    Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter