Izvor: lepaisrecna.mondo.
13.01.2021 u 21:24
0

NAPRAVITE TRADICIONALNE „VASILICE“ ZA SRPSKU NOVU GODINU: Kolač u čast Svetog Vasilija

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije, kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike – bezbožnike.

NAJVAŽNIJE DANAS

Vakcinu protiv korona virusa sutra dobija prvih 1.000 ljudi koji su se dobrovoljno prijavili!

UHAPŠEN SA METKOM U CEVI: Policija u Zemunu privela muškarca

EVO KO IMA PRAVO NA NOVU NOVČANU POMOĆ? Ovo treba da znate o novoj finansijskoj injekciji

PORODICA ZABRINUTA: Na Staroj planini NESTAO MLADIĆ

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu – prema starom receptu za domaći hleb.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci:

-3 šoljice projinog brašna

-3 šoljice pšeničnog brašna

-3 jaja

-2 šoljice ulja

-1 prašak za pecivo

-Kašičica soli

-3 šoljice kisele vode

Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

SAZNAJTE I OVO

SAOBRAĆAJNA NESREĆA na auto-putu Novi Sad – Beograd: Dva muškarca prevezena u KC Vojvodine

Komšijsko tlo ne prestaje da podrhtava! (FOTO)

DRAMATIČNO U ČAČKU: Izbio POŽAR, vatrena stihija zahvatila krov zgrade

USKORO! „IZA BRAVE“ ŽARI I PRE PRVE EMISIJE! Usijale se društvene mreže, mnogobrojni komentari za ekskluzivni serijal Happy TV! (VIDEO)

 

Vasilice sa medom

Sastojci:

-800 gr brašna

-200 g masti

-40 g svežeg kvasca

-1 kašičica soli

-1 kašika šećera

-Mlaka voda

-Med

Priprema:

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

PROČITAJTE JOŠ

Dr Kon DEMANTOVAO izjavu da su se preminuli lekari zarazili na pauzama za kafu

LOZNICA REŠAVA VELIKI PROBLEM: Besplatna masovna sterilizacija svih pasa

POLICIJA I VATROGASCI POMAŽU UGROŽENOM STANOVNIŠTVU: Saniraju se posledice poplava

 

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci:

-600 g brašna

-25 g svežeg kvasca

-1 kašičica soli

-1 jaje, 3 dl mleka

-250 g margarina

-Med za premazivanje

 

Priprema:

Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C. Služite tople i prelivene medom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter