Izvor: happyBSC
13.01.2021 u 12:35
0

VAŽNI SAVETI ZA ZIMU Evo kako da smanjite unos soli

Tokom zime obično jedemo više, ali ne treba previše brinuti o tome ukoliko zadržimo fizičku aktivnost. Međutim, unos soli je potrebno smanjiti.

NAJVAŽNIJE DANAS

MINISTAR PROSVETE RUŽIĆ OTKRIVA: Biće male mature!

VAKCINA ZA DECU: Da li će najmlađi primiti cepivo protiv Kovida i koja će biti najbolja za njih?

DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ REŠAVA DILEMU O VAKCINI: NIJE SIGURNO DA SVA ANTITELA ŠTITE

DOKTOR PETROVIĆ OBJAŠNJAVA ŠTA AKO IMATE VIŠAK ANTITELA: Saznajte da li morate da se vakcinišete

Stručnjaci tvrde da tokom zime trebamo unositi manje soli kako bismo izbegli kardiovaskularne probleme. Za razliku od leta, tokom zime se mnogo manje znojimo, a to dovodi do povećanja krvnog pritiska. Ljudi sa slabijim srcem imaju tendeciju zadržavanja tekućine koja povećava rizik od zatajenja srca tokom zime. Ipak, postoje saveti koji mogu pomoći.

Jedite manje obrađene hrane

Prvi korak ka smanjenju unosa soli jeste ograničavanje količine obrađene hrane. Krekeri, slani biskvit, zamrznuta jela i hot dog povećavaju unos soli u organizam koji je veći od dnevnih potreba. So bi trebalo da se koristi za ovakvu hranu kako bi ona duže mogla stajati.

Uklonite slanik sa stola

Najlakši način da smanjite unos soli je da vam slanik ne bude na vidnom mestu. Jednostavno ga sklonite i to će vam pomoći da kontrolišete unos soli.

Koristite začine bez soli

Umesto soli radije izaberite nekoliko različitih biljaka i napravite mešavinu začina, od limuna, preko bibera i luka pa do bosiljka. To što ćete unositi manje soli ne znači da će hrana biti neukusna.

Isušite i isperite konzervisanu hranu

Nekada je konzervirana hrana neizbežna, a ako kupite konzervirano povrće i slično, isperite ga pre kuvanja. Ispiranje i isušivanje će eliminisati dosta soli.

Birajte manje slane obroke u restoranima

Većina hrane koju jedete u restoranima sadrži dosta soli. Slana hrana je ukusna pa kuvari koriste mnogo soli. Ipak, saznajte koja jela sadrže najmanje soli pa ih naručite.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter