Izvor: Glossy.rs
14.09.2020 u 12:10
0

POVEDITE RAČUNA O ZDRAVLJU: Zašto je važno da smanjite unos šećera?

Čak i kada znamo da šećer nije zdrav, gotovo svi uživamo dok jedemo omiljeni kolač, međutim, ponekad je odluka o smanjenom unosu šećera dobra i važna za naše zdravlje. Pa ipak, koliko god se mi trudili da ga isključimo iz ishrane, šećer se nalazi gotovo u svemu što jedemo.

Povećani unos rafinisanog šećera može biti uzrok, ne samo prekomernog gojenja, već i povećanog rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, ali i depresije. Zato je jedino zdravo rešenje zameniti rafinisani šećer, onim koji se nalazi u voću i koji ne utiče na povišen nivo šećera u krvi.

S obzirom na način života, koji svakodnevno vodimo, dolazimo do fenomena sa kojim se u poslednje vreme susrećemo sve više, a to je zavisnost od šećera, koja je podjednako štetna za naš organizam, kao ostale vrste zavisnosti. S vremenom, ako je unos šećera visok, organizam postaje tolerantan na njega i želja za slatkišima postaje sve veća, a ako joj se prepustite, prepuštate se mogućnosti da ugrozite svoje zdravlje.

Šećer je prirodni izvor energije u našem organizmu, neka vrsta goriva, koje nas pokreće i kada količina šećera u krvi opadne, mi ćemo osetiti potrebu za dnevnom dozom slatkog. Potrebu tog tipa treba zadovoljiti, ali unosom potrebne količine šećera, jer će se sve suvišno taložiti na našem telu u vidu masnih naslaga.

Kada zaista donesete odluku da smanjite dnevni unos šećera, osetićete promene i biće vam zaista teško, jer će što manje šećera jedete, potreba za njim biti sve veća, međutim, nivo hormona u krvi izbalansiraće sa za najviše 72 sata i vi ćete potpuno normalno funkcionisati i sa minimalnom količinom šećera unetom tokom dana. Bitno je dakle samo da prevaziđete prvobitnu krizu.

SVE O SPORTU

KRSTAJIĆ BESAN: Neko halucinira da Kokeza radi protiv Partizana!

NEVEROVATAN PREOKRET: Denver gubio, a onda je Jokić ubacio 34 poena (VIDEO)

NEJMAR VAN SEBE: PSOVALI SU MI MAJKU I ZVALI ME MAJMUNOM

VELEOBRT I SPEKTAKL NA US OPEN: Tim od 0:2 do prve gren slem titule

Kako biste se zaista pridržavali svoje odluke o smanjenom unosu šećera, pripremite se na to da ne dolazite u iskušenja. Prečistite svoje namirnice u kući i odstranite sve namirnice koje sadrže šećer, a pri kupovini novih obratite pažnju na sadržaj svih namirnica koje kupujete, kako biste izbegli namirnice sa skrivenim šećerima.

Prvi korak u smanjenju unosa šećera jeste da izbacite unos prerađene i rafinisane hrane, pa ćete na taj način smanjiti i unos masti i soli. Sveže namirnice veoma su zdrave, jer preradom nisu uništene hranljive materije i unete one štetne poput viška šećera i soli.

Zaista je važno da unos šećera smanjite postepeno, jer bi nagli prekid mogao da izazove šok u vašem organizmu. Kako biste nadomestili potrebu za šećerom, jedite voće.

Kada se naviknete na smanjeni unos šećera počećete naglo da gubite na težini, koža će vam biti čistija i izgledaćete svežije i mlađe. Osećaćete se zdravije, pokretljivije i bićete raspoloženiji, što je sasvim dovoljno razloga da pokušate da napravite ovaj korak napred ka zdravijoj verziji sebe.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter