Izvor: trpeza
21.04.2024 u 19:38
0

SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva

Ako volite spoj egzotičnog kokosa, čokolade i hrskavih oraha, ova torta će vas kupiti na prvi zalogaj. Recept je sa nama podelila Snežana Ljušić, autorka Instagram stranice „snežina kuhinja“. Pre 20 godina kod prijatelja probala je Interkontinental tortu koju od tada redovno pravi. Tehnolog po zanimanju, koji se u slobodno vreme bavi izradom dekupaž radova, na nagovor dece otvorila je blog o kuvanju, a kako sama ističe, pratioci su došli spontano. Talentovana Sneža ističe da uživa u pripremi jela, posebno za svoje najmilije.

ta

Zašto je ova torta toliko posebna?
Zato što predstavlja savršenu harmoniju egzotičnog kokosa, čokolade i hrsakvih oraha. Svaki ukus se pojedinačno ističe, ali se i međusobno dopunjuju i čine sjajan sklad.

Koja je tajna savršenog fila?
Da biste napravili savršeni fil, morate da budete strpljivi i da pratite recept, jer je u pravljenju kolača pored ljubavi važno i strpljenje.

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
Zavisi od samog recepta, konkretno po ovom receptu, koristim jaja koja stoje na sobnoj temperaturi. Međutim, to ne mora uvek da bude praksa kada su u pitanju drugi recepti.

Koliko jaja treba da stoje na sobnoj temperaturi pre pravljenja kore od belanaca?
Jaja bi trebalo da stoje bar 30 minuta na sobnoj temperaturi, svakako vrlo je bitno da su jaja sveža.

Kako da znamo da su belanca dobro umućena?
Umućena belanca treba da budu kao čvrst šlag. Ovo ćete najbolje proveriti ako protresete posudu u kojoj mutite, ako se belanca pomeraju, to ukazuje da je potrebno još da ih mutite.

Šta ako se stvore grudvice u testu?

Da se ne bi stvorile grudvice u testu, potrebno je obavezno da se proseju brašno i prašak za pecivo pre pripreme testa.

Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
Ukoliko dođe do pucanja kore, to ne mora da predstavlja veliki problem jer ćemo prilikom filovanja te kore popuniti filom kojim filujemo tortu, tako da se pukotine neće primetiti.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku da ne bude premalo ili previše umućena?
Prilikom mućenja slate pavlake treba obratiti pažnju da se ne muti previše dugo jer u tom slučaju pavlaka koja se muti može postati previše čvrsta i neće biti u stanju lakog razmazivanja. Kako ne bi došlo do ovoga, preporučujem da se s vremena na vreme pažljivo proverava ceo proces.
Koliko torta treba da bude u frižideru pre služenja?
Torta treba da stoji u frižideru kako bi se svi ukusu sjedinili. Preporučujem da se torta napravi jedan dan ranije pre konzumiranja kako bi se preko noći svi sastojci sjedinili.
Da li ste ovu tortu nekada pravili s drugim sastojcima?
Umesto kokosa sam stavljala mleveni keks. To nije u velikoj meri promenilo ukus.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Najzahtevniji su sitni kolači, jer iziskuju mnogo vremena.

Interkontinental torta
Sastojci:
Za kore
6 belanaca
6 kašika šećera
7 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
1/3 praška za pecivo
Ovo je mera za 1 koru a treba 3
Za fil
18 žumanaca
15 kašika šećera
9 kašika brašna
1 puding vanila:
1 l mleka
250 g maslaca ili margarina
100 g čokolade
200 g oraha
150 g kokosa
2 dl sl. pavlake ili 2 šlag pene

Priprema
Postupak za koru: Umutite belanca sa šećerom pa dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Sjedinite pa smesu preručite u pleh dim 30×20 (a može i okrugli 26 cm) obložen pek-papirom. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Postupak za fil: Zasebno umutite žumanca sa šećerom pa dodajte puding, brašno i 1 dl mleka. U dublju posudu stavite ostatak mleka da proključa pa dodajte smesu sa jajima i kuvajte dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi, pa u ohlađen puding dodajte maslac sobne temperature. Sve lepo izmešajte pa podelite na 3 dela. U jedan deo dodajete orahe, u drugi kokos, a u treći otopljenu čokoladu. Filujte sledećim redosledom. Natopljenu koru sa malo mleka filujte kokos filom, 2. kora – fil od čokolade, 3. kora -fil od oraha. Celu tortu premažite šlagom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter