Izvor: HAPPBSC
08.03.2024 u 22:56
0

TEODORA TORTA

Umetnost je napraviti zaista dobru tortu. Veoma je teško kupiti parče dobre torte (osim ako ne živite u Beču ili Budimpešti) i baš zbog toga treba da se potrudite da je napravite sami.

Ako već želite da se zasladite poslasticom koja svakako ne godi vašem zdravlju, onda barem pojedite nešto kvalitetno. Da vam ne bude žao. dajemo Vam recept za Teodora tortu

Kora broj 1:

8 jaja
8 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
4 kašike prezli
50 g čokolade za kuvanje

Kora broj 2:

5 belanaca
6 kašika šećera
2 kašike mlevenog keksa
150 g seckanih oraha

Fil:

5 žumanaca
1 celo jaje
250 g šećera
5 kašika crne kafe
100 g crne čokolade (70% kakaoa)
250 g putera

Trebaće vam dosta vremena i truda da napravite lepoticu Teodoru. Ali bićete višestruko nagrađeni – orasi, kafa, čokolada… Da li je neko rekao: „Moka!“? Baš tako.

Ovo je mera za  kalup od 28 cm. To je možda malo preveliko. Sa kalupom od 26 cm torta bi bila viša i prvu koru biste mogli da presečete na pola i da na kraju umesto dve, dobijete tri kore, pa da ređate crno-belo-crno.

U svakom slučaju, obložite kalup za tortu papirom za pečenje Uključite rernu na 180 stepeni C sa ventilatorom.

Cela jaja lepo umutite sa šećerom. Dodajte istopljenu čokoladu i mutite dok se sve ne sjedini. Na kraju umešajte orahe koje ste prethodno pomešali s prezlama. Pecite 30 minuta, a nakon pet minuta smanjite temperaturu na 160 stepeni

Dok se kora peče, iseckajte orahe. Razdvojte belanca od žumanaca. Od belanaca ulupajte čvrst sneg s prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer dok se sneg dobro ne učvrsti. Kašikom lagano umešajte seckane orahe i mleveni keks.

Ispecite koru na 160 stepeni, takođe 30 minuta.

Dok se kore hlade, napravite fil. Dobro umutite žumanca, celo jaje i šećer. Onako, tri minuta mikserom na najjačoj brzini. Stavite ih da se kuvaju na veoma tihoj vatri, stalno mešajući. Dodajte kafu. Po mogućstvu sveže skuvan espreso. Kada se masa dobro ugreje, dodajte izlomljenu čokoladu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Znaćete da je skoro gotov kada postane ne samo gušći, nego i tamnije smeđ nego do tog trenutka. Na kraju ga skinite s vatre i nastavite s mešanjem dok se ne prohladi, još nekoliko minuta. Dok mešate, postepeno dodajte kockice hladnog putera, dok se sve lepo ne sjedini u sjajan krem.

Ostavite fil da se ohladi. Kada spadne na sobnu temperaturu, stavite ga u frižider. Nakon sat vremena, filujte kore i ukrasite po želji.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter