Izvor: Glossy.rs
11.12.2023 u 14:20
0

JEDITE OVO DVAPUT NEDELJNO: Ovo su NAJZDRAVIJE RIBE na svetu

Najskuplje nije uvek najbolje kada je u pitanju zdrava ishrana, a da biste upotpunili svoju ishranu najkvalitetnijim mesom, ne čekajte dane posta.

Riba je veoma zdrav izvor proteina, a obično je najviše jedemo u vreme Božićnog posta, iako bi ona trebalo često da se nađe u jelovniku.

Uglavnom se preporučuje da se riblje meso jede bar dvaput sedmično, jer je u pitanju namirnica koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, proteinima, mineralima, antioksidansima i vitaminima.

OVO VOĆE I POVRĆE NEMOJTE DA LJUŠTITE: U njihovoj kori ima više gvožđa i vitamina C nego u plodu

Ali kako odabrati najbolju moguću ribu? Koja je najzdravija? Medicinski portal EatingWell sastavio je listu pet najboljih opcija kada je u pitanju riba.

5 najzdravijih riba na svetu
5. Haringa

Ova riba spada u osnovne namirnice u nordijskoj ishrani, a ima mnogo vitamina i minerala, više omega-3 masti nego sardina, pastrmka i skuša, uz značajne količine vitamina D i selena.

Ona se može jesti i sveža konzervisana, božanstvena je i dimljena, a jedna porcija od 90 grama ima 185 kalorija, 13 g masti, 45 mg holesterola i nimalo ugljenih hidrata.

4. Kalifornijska pastrmka

Na našim prostorima je najzastupljenija potočna vrsta pastrmke, iako je i kalifornijska dostupna u supermarketima, a one su prilično slične, uz jednu značajnu razliku – kalifornijska pastrmka je znatno kaloričnija. Dok potonča na 100 g sadrži 86 kalorija, kalifornijska u istoj količini ima 196 kalorija.

Koju god da odaberete, dobićete pravu riznicu proteina, jer potočna sadrži 14,7 proteina na 100 g, a kalifornijska čak 21,5 g proteina. Zatim potočna ima 3 g masti, a kalifornijska 11,4 g, a obe su bogate vitanima B6 i B12, kalijumom, fosforom, selenom…

3. Sardine

Najobičnija sardina smatra se tzv. superhranom, a sadrži skoro 400 mg omega-3 masti na oko 85 grama količine. Jedna je od retkih namirnica koje prirodno imaju visok sadržaj vitamina D, a obiluju i kalijumom, kog pruža čak 25% preporučenog dnevnog unosa po porciji.

2. Losos

Mnogi nazivaju lososa najzdravijom ribom na svetu, a iako je jedna još bogatija, to nije sluičajno.

Oko 100 grama lososa sadrži oko 200 kalorija, 20 g proteina i 13 g masti. Veoma je bogat omega-3 masnim kiselinama, vitanimanima B kompleksa, vitaminima A, E, K, zatim magnezijumom, fosforom, kalijumom, selenom…

1. Skuša

100 grama sirove skuše nalazi se 184 kalorije i 19 grama proteina, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, dok ova riba ne sadrži ni šećer ni ugljene hidrate.

Njena najvažnija esencijalna aminokiselina je leucin, koji je neophodan za rast i razvoj mišića.

U skuši se nalazi duplo više omega-3 masnih kiselina nego što je slučaj s lososom, pa je preporučljivo da je jedete ako imate problema s krvnim pritiskom.

U porciji od 100 g skuše nalazi se 12 grama masti, a od toga 3 grama zasićenih masnih kiselina, dok su mononezasićene zastupljene s 4,5 grama, a polinezasićene s 2,9 grama.

Tu su i mnogi vitamini i minerali, poput selena, folata, gvožđa, vitamina B6, B2 i B12, vitamina D, beta-karotena…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter