Izvor: Kurir
28.09.2023 u 15:44
0

KAKO PREPOZNATI RANE SIMPTOME RAKA KRVI? Dr Vuković o pravovremenoj reakciji: EVO 5 SIGURNIH ZNAKOVA DA NEŠTO NIJE U REDU

Rak krvi ili leukemija prema statistici češće pogađa muškarce i ljude starije od 50 godina, a zbog "običnih" simptoma neko može da je ima godinama ili čak decenijama a da to i ne zna.

Lekari su saglasni da ne postoje jasni signali koje nam telo šalje i upozorava nas na postojanje oboljenja. Mnogi od ovih simptoma na samom početku ukazuju na grip, te je potrebno da se ispravno prate promene u našem organizmu ali i odlazi na redovne preventivne preglede.

Kakvi su to simptomi i kakoa da ih prepoznamo blagovremeno saznala je Lena Sudar reporter Kurir TV od doktora Vojina Vukovića , interniste hemtologa i predsednika Srpske limfomske grupe.

Važno je da ne zanemarujemo simptome i da se obratimo lekaru na vreme. Sada ćemo razgovarati sa doktorom Vojislavom Vukovićem o važnosti prepoznavanja simptoma limfomskih bolesti i kako pravovremeno lečenje može poboljšati izglede za pacijente.

Dr. Vuković ističe:

– Kao i kod svih bolesti, važno je obratiti pažnju na vreme na simptome, jer to nas vodi ka ranom postavljanju dijagnoze, a ranije postavljena dijagnoza omogućava ranije započinjanje terapije. Na taj način obezbeđujemo veće šanse da pacijent bude uspešno tretiran.

Neki od simptoma na koje pacijenti treba da obrate pažnju, a vezani su za limfo-proliferativne bolesti kao što su limfomi ili hronična limfocitna leukemija, uključuju:

1. Pojačano noćno znojenje

2. Gubitak na telesnoj težini, više od 10% ukupne telesne mase za šest meseci

3. Neobjašnjivo povišena telesna temperatura koja traje duže od dve nedelje

4. Umor, slabost i malaksalost koje ne proizlaze iz drugih internističkih oboljenja

5. Uvećane limfne žlezde u predelima kao što su vrat, pazusi ili prepone

Pravovremeno lečenje igra ključnu ulogu u poboljšanju izgleda pacijenata. Dr. Vuković naglašava:

– Pravovremeno lečenje znači da postoje veće šanse da se bolest otkrije u ranijoj fazi. Što je bolest u ranijoj fazi, to su šanse za izlečenje veće. Limfom je izlečiva bolest, i pacijenti nakon uspešnog lečenja mogu da vode potpuno normalan život.

Rano prepoznavanje simptoma i pravovremeno lečenje su ključni faktori u borbi protiv limfomskih bolesti.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter