Izvor: Kurir
12.04.2024 u 18:17
0

LEKOVITO BILJE I POST IMAJU MOĆ U KONTROLISANJU NIVOA ŠEĆERA: Doktorka otkriva kako su se naši preci čuvali od dijabetesa

Naši preci su dosta radili na polju, kretali su se, nisu jeli masnu hranu svakog dana, a koristili su biljnu medicinu, tj. lekovito bilje, divlje voće i čajeve od sušenog lišća za kontrolu šećera u krvi i prevenciju dijabetesa – kaže prof.dr Vesna Dimitrijević Srećković, načelnik odeljenja za lečenje hroničnih dijabetesnih komplikacija i ishranu, šef kabineta za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja u Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, UKCS.

– Koristili su list kupine, borovnice, duda, koprive, zove, pelena, ruzmarina, maslačka, nane, bosiljka, ploda šipurka, cveta kamilice, ploda kleke. Koristili su beli luk, salatu od svežeg lista maslačka, čak od ploda i korena borovnice. Ove biljke smanjuju povišen nivo glukoze, jačaju imunitet, čiste organizam od parazita i virusa i pozitivno deluju na regulisanje ukupnog metabolizma glukoze i lipida – navodi doktorka Dimitrijević Srećković.

Prema njenim rečima u poslednje dve-tri decenije naša hrana se značajno promenila, zbog čega se promenilo i naše zdravlje.

– Mi danas imamo veliki procenat gojaznih osoba, a poznato je da ne postoji zdrava gojazna osoba. Hrana koju danas ljudi jedu, pa i deca, puna je zasićenih masnoća i masti životinjskog porekla koje ne samo da oštećuju krvne sudove, nego su nutritivno prazne kalorije, dakle ne daju potrebne nutrijente organizmu, izazivaju konstantnu glad i opterećuju organizam masnoćama.

Šta to tačno znači?

– To znači da je naša hrana promenila nas i naše navike. Prema iskustvu iz sopstvene endokrinološke prakse, prema kome već šestomesečna, individualno podešena mediteranska dijeta, ima statistički značajan efekt na indeks telesne mase, odnos obima struka i kukova, smanjenje insulinske rezistencije, povećanje insulinske senzitivnosti, povoljan efekat na lipidni status, odnos LDL i HDL holesterola, krvni pritisak, nivo homocisteina, agregaciju trombocita i prevenciju ateroskleroze.

Post potpuno odgovara mediteranskoj ishrani

Post potpuno odgovara mediteranskoj ishrani i mogu da tvrdim da hrišćanskim postom možemo da sprečimo i lečimo sve hronične pomenute bolesti kao i sa mediteranskom ishranom koju koristim u kliničkom i naučnom radu.

– Post nije i ne treba da bude izgladnjavanje, već isključenje životinjskih masnoća i belančevina iz jaja, mesnih i mlečnih proizvoda uz korišćenje obilja voća, povrća, žitarica, ribe rečne i morske kao i svih vrsta ulja od kojih posebno ističem maslinovo ulje…

Najnovija naučna istraživanja u svetu, naglašava doktorka, pokazala su da ako dva puta nedeljno isključimo belančevine i masnoće životinjskog porekla imamo povoljne efekte na prevenciju brojnih bolesti.

– Ovaj vid ishrane nazivaju fasting, a to je upravo post za koji je naš narod znao vekovima i tradicionalno ga upražnjavao sredom i petkom. Mnoge osobe imaju zbog određenih bolesti i stanja razrešenje od svog duhovnika i mogu da poste ceo post na ulju i na ribi. Druga važna funkcija posta je čišćenje tela i uma od teške hrane i teških misli i jačanje volje. Odricanjem od masne i jake hrane mi jačamo svoju volju i čistimo i um od destruktivnih i loših misli.

Dakle, vаžno је i jačanje naše volje i postizanja svih korisnih efekata ovakvog načina ishrane u prevenciji i lečenju gojaznosti, metaboličkog sindroma, šećerne bolesti , infarkta, šloga, masne jetre, depresije, neplodnosti i raka. Smanjen unos belančevina životinjskog porekla smanjuje rizik za rak kao i nivo homocisteina koji doprinosi razvoju ateroskleroze.

Najbolji rezultati uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost

Najbolji rezultati postižu se fizičkom aktivnošću zajedno sa pravilnom ishranom.

– Preporučuje se mediteranska ishrana koja je bogata dijetnim vlaknima i složenim ugljenim hidratima iz voća, povrća, žitarica, mononezasićenim masnoćama iz maslinovog ulja, omega-3-polinezasićenim masnoćama iz morske ribe, uz smanjenje masnoća i proteina životinjskog porekla. Svakodnevna šetnja ili brzi hod u trajanju od bar pola sata dnevno i planirana uz stručno lice vođena fizička aktivnost povoljno utiču na regulisanje metabolizma i smanjenje gojaznosti prevenciju predijabetesa, dijabetesa i pridruženih komorbiditeta.

Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa

Na međunarodnom skupu „Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa“, koji se održava danas, 12. aprila u Beogradu, prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković govoriće i o lekovitom bilju koje ima ulogu u prevenciji i lečenju dijabetesa.

– Biljke, voće i povrće najbolje deluju udruženo, jer je sve u prirodi kompatibilno i u harmoniji, čak i kada je reč o potpuno različitim stvarima, predelima, prirodnim pojavama, voću i povrću, semenima, biljkama… Tu moć lekovitog bilja u kontroli šećera u krvi i njegovu kompatibilnost i priroda i nauka svakodnevno potvrđuju. Nova izraelska studija pokazala je da kombinacijom devet biljaka u određenoj srazmeri dobijamo veoma moćan preparat u kontroli i lečenju dijabetes melitusa tip dva, bez kontraindikacija i neželjenih efekata. Te biljke su: kurkuma, cimet, pisakavica, gorka dinja, svertija, amla, srebrna svilenica, kutki, jambolska šljiva i one rastu uglavnom u Aziji i Africi, a neke od njih su dostupne i kod nas. Ova nasumična, duplo slepa studija pokazala je da se upotrebom ovih devet biljaka u prirodnom preparatu, u 97% slučajeva reguliše nivo šećera u krvi, podstiče varenje, normalizuje lučenje insulina, smanjuje želju za šećerom, povećava nivo energije.

Specijalni gost dr Itamar Raz, najpoznatiji svetski dijabetolog

Gost stručnog skupa je jedan od najpoznatijih svetskih dijabetologa, Prof. dr Itamar Raz, koji je veliki pobornik lečenja dijabetesa na prirodan način, upravo biljnom kuralinskom terapijom koja jednog dana može biti potpuno priznata i preporučljiva kao dodatak insulinskoj i metforminskoj terapiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter