Izvor: POLITIKA
13.04.2024 u 12:59
0

DA LI POSTOJI LJUBAV NA PRVI POGLED: Ljubav i reči

Šta mislite: Da li postoji „ljubav na prvi pogled”? Oni koji dobro razlikuju ljubav i zaljubljenost, reći će da može da postoji zaljubljivanje na prvi pogled,

Šta mislite: Da li postoji „ljubav na prvi pogled”? Oni koji dobro razlikuju ljubav i zaljubljenost, reći će da može da postoji zaljubljivanje na prvi pogled, ali ne i ljubav, zato što možemo zavoleti samo osobu koju smo dobro upoznali i prihvatili. Kada je u pitanju ljubavni život, važi da što bolje uočavamo razliku između određenih pojava, osećanja i ponašanja u ljubavi – što smo emocionalno pismeniji – bolje ćemo se orijentisati u ovoj oblasti. A to znači da ćemo lakše doći do cilja i biti zadovoljniji i srećniji.

Odnosi ljubavi su nam toliko važni da nam je civilizacija zasnovana na ljubavi. Iz ljubavi i zbog ljubavi biramo partnera, ulazimo u brak, pravimo decu, tako da se porodica, ta osnovna ćelija društva, temelji na ljubavi.

 

VEĆINA AFERA POČINJE NA RADNOM MESTU: Ovih pet profesija najčešće ne mogu da odole iskušenju, peti na listi NASTAVNICI

To što je ljubav osnovna lična i zajednička vrednost, u potpunoj je suprotnosti sa brojem pojmova i reči koje koristimo da opišemo ljubavne fenomene. Sama reč ljubav u sebe uključuje veoma veliki broj različitih značenja, da uopšte nije sigurno da dvoje koji sa međusobnim razumevanjem pričaju o ljubavi, govore o istom. Taj problem postoji i kada stručnjaci govore o ljubavi, jer ne postoje šire prihvaćene definicije pojmova.

Dodatni problem je što ne postoje opštije prihvaćeni autoriteti za pitanja ljubavi. Razlog je što svaki čovek, bez obzira na stepen obrazovanja, smatra da sasvim dobro zna, na osnovu svog ličnog iskustva i znanja, šta ljubav jeste, a šta nije. Na to se žalio još Stendal kada je shvatio da neke teze koje je izneo u svom delu „O ljubavi”, napisanom daleke 1826. godine, osporavaju onovremene nepismene sobarice.

Kada neko shvati da ljubav nije predmet ili biće, već nešto što čovek oseća, tada, na primer, može da shvati da su to dva različita osećanja: da nekoga volimo i da smo voljeni od strane nekoga.

Kada neko počne da pravi razliku između ljubavi i ljubavne veze, tada mu postane jasno da je moguće da ljudi koji se snažno vole, nisu u stanju da ostvare skladnu, stabilnu i trajnu ljubavnu vezu zato što imaju različite predstave o tome kako onaj drugi partner treba da se ponaša u ljubavnoj vezi. Onaj koji uvidi tu razliku, zna da ljubav nije dovoljna. Bira da voli osobu koja ne samo da želi ozbiljnu vezu, već ima i slična očekivanja od veze.

Izuzetno je korisno kada neko shvati da su zaljubljenost koja je zasnovana na idealizaciji i ljubav koja je zasnovana na emocionalnom vezivanju, dva različita osećanja. Tada ne očekuje da je zaljubljenost prva faza ljubavi, niti će iz nje slediti ljubav.

Mnogi ne vole da raščlanjuju i misle o ljubavi kako ne bi „pokvarili” svoj zamišljeni ideal i doživljaj koji iščekuju. Suprotno je tačno: što više znamo, to na polju ljubavi bolje vidimo, a onda se i bolje krećemo ka onome što želimo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter