Izvor: marie clare
12.12.2023 u 10:43
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Ove dve reči ubijaju strast i intimu

Intima može biti narušena, a da niste ni svesni

Reči koje uništavaju seks mogu da unište ceo odnos.

U nekom trenutku, seks u vezi ili braku može postati monoton. I skoro uvek to oslobađa ponašanje koje nije postojalo do tada, pa se čak odbija i svaka pomisao o intimnom odnosu.

Ponekad su to očigledni obrasci odbijanja – na primer, vaš partner je grub prema vama, ali ima i onih nevidljivih koji su najopasniji i teško ih je pratiti.

Danas govorimo upravo o njima – kojom frazom nesvesno uništavate odnose i intimu?

Naime, psiholozi veruju da upotreba „roditeljskih reči“ zauvek uništava intimni život.

Koje su to reči? U njih spadaju uobičajne „tata“ i „mama“, kao i umanjeni oblici ovih reči koje koristite da dozovete svog partnera.

Kada koristimo ove reči? Na primer, kada razgovaramo sa decom. Ovo su fraze: „Reci tati kako si danas proveo vreme u školi“ ili „Pokaži mami sliku koju si nacrtao“.

Dakle, ulogu muža ili žene, zamenjujemo ulogom oca ili majke

Ili kada razgovaramo sa životinjama. To se dešava kada ljudi sebe (i jedni druge) u šali nazivaju roditeljima svoje mačke ili psa. Ovo su fraze: „Sada će te tata izvesti u šetnju“ ili „Sada će se mama igrati sa tobom“.

To može biti šala u krevetu, ali najčešće nije ni smešno ni seksi.

Zašto dve reči uništavaju seks i intimu?

Mozak sve upija kao sunđer, a ni najjači kritički um ne može da odoli onome što nam se svakodnevno govori. Dokazi se mogu naći iza svakog ugla:

Kada vaš šef kaže da ne radite dovoljno dobro, počećete da verujete u to, čak i ako je vaš učinak objektivno dobar.

Ako vas partner ponižava, pre ili kasnije će vam se smanjiti samopoštovanje.

Psiholozi tvrde da će vas partner prvo doživljavati samo kao majku svog deteta, a potom (iako paradoksalno) kao sopstvenu majku (odnosno kao osoba koja ne treba da vas privlači).

Uprkos svim šalama o ljudima koji se javno nazivaju slatkim nadimcima, ova opcija je bolja za vaš seksualni život:

Glavna stvar je da nadimci rasplamsavaju strast i želju da se brinu jedni o drugima, a ne obrnuto .

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter