Izvor: HINA
25.09.2023 u 10:57
0

Manja verovatnoća da će žene biti reanimirane na javnom mestu nego muškarci

Manja je verovatnoća da će žene biti reanimirane na javnom mestu ako izgube svest i njihovo srce prestane da kuca, nego muškarci, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači ukazuju na to da bi prolaznici mogli da budu „zabrinuti zbog povrede ili dodirivanja žena“ što bi moglo da ih spreči da obezbede spasonosnu kardiopulmonalne reanimaciju (CPR)  na ulici ili drugim javnim mestima.

SJAJAN LEK PROTIV VISOKOG PRITISKA: Samo šolja ovog voća učiniće čuda

Oni su pozvali ljude da nauče kako da izvedu proceduru reanimacije i da je „bez oklevanja“ primenjuju na sve kojima je potrebna, bez obzira na godine, pol ili lokaciju. Tim kanadskih naučnika istražuje kako pomoći ljudima kada dođu do srčanog zastoja – kada im srce iznenada prestane da kuca.

Oni su analizirali podatke o više od 39.000 vanbolničkih srčanih zastoja u Kanadi i SAD između 2005. i 2015. godine. Skoro četvrtina (23 odsto) se desila na javnim mestima. Prosečna starost obolelih bila je 67 godina, a 29 odsto slučajeva bile su žene.

Prolaznici su oživeli samo polovinu pacijenata (54 odsto). Naučnici su otkrili da žene na javnim mestima imaju 28 odsto manje šanse da budu reanimirane u poređenju sa muškarcima.

U domovima i drugim privatnim mestima, pol nije bio povezan sa tim da li je osoba reanimirana ili ne. Prema studiji predstavljenoj na Evropskom kongresu hitne medicine u Barseloni, naučnici su otkrili da je manje verovatno da će stariji ljudi biti oživljeni na privatnim lokacijama.

Sa svakih 10 godina, muškarci su imali oko devet odsto manje šanse da budu reanimirani tokom srčanog zastoja, a žene tri odsto manje.

Predstavljajući studiju, dr Silvie Koset, sa Instituta za srce u Montrealu u Kanadi, rekla je da su „ovu studiju uradili da pokušaju da otkriju faktore koji bi mogli da obeshrabre ljude da izvode CPR, uključujući sve faktore koji bi mogli da ih odvrate od CPR-a kada su u pitanju žene“.

„Želeli bismo detaljnije da proučimo ovo pitanje da bismo razumeli šta se krije iza razlike u polovima. Ovo bi nam moglo pomoći da obezbedimo da svako kome je to potrebno, bez obzira na pol, godine ili lokaciju, dobije proceduru reanimacije“, dodala je ona

Dr Aleksi Kornaje iz „Hopital du Sacre-Coeur de Montreal“ u Kanadi, dodaje da “ u hitnim slučajevima kada je neko u nesvesti i ne diše pravilno, prolaznici treba da rade CPR i da pozovu Hitnu pomoć. Ovo će pacijentu dati mnogo veće šanse za opstanak i oporavak“.

„Naša studija pokazuje da je manja verovatnoća da će žene koje dožive srčani zastoj manje biti reanimirane u poređenju sa muškarcima, posebno ako se hitan slučaj dogodi u javnosti. Ne znamo zašto je to tako, dodala je dr Kornaje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter