Izvor:
16.06.2017 u 15:39
0

ALGORITAM KOJI PREDVIĐA SMRT: Doktori će pomoću veštačke inteligentcije znati životni vek pacijenata!

Da bi predvideli koliko će pacijent živeti, lekari su do sada morali da obave mnoštvo različitih testova, a sada algoritam na osnovu samo jednog snimka daje prilično pouzdanu prognozu.

Kompjuterizovana teomografija omogućava da se pomoću rendgenskog zračenja brzo i lako otkriju promene na srcu, mozgu ili plućima, koje mogu ukazati da se pacijent nalazi u životnoj opasnosti.

Lekari Univerziteta u Adelejdu (Australija) našli su način kako da samo na osnovu CT snimka prilično pouzdano predvide koliko će pacijent još živeti, u čemu im je pomogla veštačka inteligencija, navode u članku objavljenom u časopisu “Nature Scinetific Reports”.

Veštačka neuronska mreža analizirala je CT snimke 48 pacijenata starijih od 60 godina i sa tačnošću od 69 odsto predvidela ko će preživeti narednih pet godina, a ko ne. Bila je, dakle, jednako pouzdana kao i prognoze lekara, ali je mnogo brže bila na raspolaganju.

– Kada možete da predvidite budućnost pacijenta, mnogo lakše prilagođavate terapiju njegovim individualnim potrebama – kaže Luk Oukden-Rejner, autor studije.

U budućnosti bi ova metoda mogla dalje da se usavršava i postane znatno preciznija od prognoze lekara, zato što kvalitetne slike dobijene metodom kompjuterizovane tomografije sadrže informacije koje ljudsko oko možda ne može da vidi, uvereni su naučnici.

Veštačke neuronske mreže imaju istu konstrukciju kao i ljudski mozak i, poput deteta, korak-po korak, uče otkrivajući svet. Zbog toga je bilo dovoljno da “vide” mnoštvo CT snimaka i dobiju informacije o tome kada su pacijenti umrli.

Veštački mozak je potpuno sam naučio na koje karakteristike na snimku treba da obrati pažnju, a na koje ne, a to možda nisu one koje lekari umeju da prepoznaju.

Autori studije ne znaju na čemu se zasniva prognoza veštačke neuronske mreže, ali su konstatovali da je algoritam dao pouzdana predviđanja kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima (slabost srca, emfizem pluća itd).

Oni se nadaju da će u skoroj budućnosti neuronska mreža naučiti da prepozna srce u predinfarktnom stanju, a u daljoj budućnosti i koji je pacijent izložen posebno visokom riziku od raka ili dijabetesa – i to mnogo pre nego što se simptomi ispolje.

Izvor:Blic.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter