Izvor: Glossy
03.12.2023 u 13:59
0

DRHTAVICA I BOL U MIŠIĆIMA: Ovo su prvi znaci trovanja hranom

Trovanje hranom nam se svima desilo, ali ne znamo uvek da prepoznamo simptome iz prve.

Trovanje hranom je veoma česta pojava, a može ga uzrokovati hrana kontaminirana bakterijama ili hrana koja sadrži troksine. Simptomi i ozbiljnost trovanja mogu varirati, pa tako mogu biti potrebni sati ili dani da se ispolje, što čini težim identifikovanje te određene namirnice koja je uzrokovala trovanje.

Visokorizična hrana uključuje nedovoljno obrađeno meso, jaja, nepasterizovane mlečne proizvode, morske plodove i neoprano voće ili povrće.

Ovih deset simptoma vezuju se za trovanje hranom, a evo i šta treba uraditi ako mislite da ste se otrovali.

Abdominalni bol ili grčevi

Abdominalni bol koji je uzrokovalo trovanje hranom čest je simptom jer štetni toksini iritiraju vaš želudac, a grčevi mogu biti pogoršani kada ovi mišići rade da se otarase organizama. Ipak, ovo ne mora nužno biti simptom samo trovanja, niti svako trovanje rezultira abdominalnim bolom i grčevima.

Dijareja

Dijareja predstavlja vodenu stolicu koja se pojavljuje tri ili više puta tokom 24 časa. Običo je prate hitan osećaj da morate u toalet, kao i nadimanje i grčevi. Pijte dovoljno tečnosti, kao što su voda ili pileća supica i vodite računa da vam boja urina ostane svetložute boje, da ne biste dehidrirali.

Glavobolje

Ovo je jako čest simptom, a može se kombinovati s dehidratacijom i umorom, posebno ako su prisutni i povraćanje i dijareja.

Povraćanje

Ovo je prirodan odgovor na trovanje hranom. Može trajati kratko, ali i to nekoliko dana. Ako se nastavi, idite kod lekara da biste izbegli dehidrataciju.

Osećate se bolesno

Trovanje hranom može uzrokovati gubitak apetita i umor jer se vaš imuni sistem trudi da odgovori na infekciju.

Temperatura

Temperatura je odgovor vašeg tela i prirodna odbrana protiv infekcija.

Drhtavica

Uz temperaturu, ovo je jedan od češćih simptoma.

Slabost i umor

Ako se osećate slabašno i umorno, ovo je jedan od čestih simptoma, a bitno je da se odmarate, oporavljate i hidrirate.

Mučnina

Može i ne mora rezultirati povraćanjem, ali je znak upozorenja da ste pojeli nešto štetno.

Bol u mišićima

Kada se otrujete hranom, moguć je bol u mišićima, koji se događa kada vaše telo otpušta histamin da proširi krve sudove i omogući belim krvnim ćelijama da se bore protiv infekcije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter