Izvor: BSC HAPPY/KURIR
03.12.2023 u 17:13
0

SPAVANJE U BLIZINI RUTERA UNIŠTAVA ZDRAVLJE? Evo kako njegovi signali utiču na organizam

Kada živimo u modernom svetu, čini se da ne možete proći dan a da neko ne kaže kako je nešto loše za naše. Plavo svetlo telefona nas drži budnim noću, zbog čega nikada ne bi trebalo da spavamo sa telefonom blizu kreveta. Možda ste takođe čuli o tome kako spavanje u blizini vašeg WiFi rutera može biti loše za vaše zdravlje i san. Kako se ispostavilo, iza ove tvrdnje zapravo stoji nauka.

Uređaji ali i aparati kao što su mikrotalasna pećnica, mobilni telefoni, fen za kosu, računari i laptopovi (prema magazinu Healthline-u), emituju elektromagnetna polja (EMF). Dok neki istraživači veruju da niskofrekventni EMF, poput onih koje emituju WiFi ruter i mobilni telefon, nisu opasni, drugi tvrde da dugotrajno izlaganje može dovesti do poremećaja sna, promena raspoloženja, kognitivnih problema, pa čak i raka.

Iako je većina nas čula za opasnosti od izlaganja visokofrekventnom jonizujućem zračenju (npr. rendgenski snimci i CT skeniranje), ne znamo mnogo o niskofrekventnom nejonizujućem tipu, koje se odnosi na WiFi rutere. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) navodi nejonizujuće EMF kao mogući karcinogen za ljude. Prema Psichology Today, hronične bolesti kao što je rak mogu biti rezultat kontinuirane izloženosti EMF-u.

DRHTAVICA I BOL U MIŠIĆIMA: Ovo su prvi znaci trovanja hranom

Una Pelan, naučnica za životnu sredinu, koja proučava štetne efekte dugotrajnog izlaganja EMF-u, kaže da postoji direktna veza između EMF-a i poremećaja proizvodnje melatonina. Iako smo možda čuli da emisije vidljivog svetla iz naših kućnih uređaja poput pametnih telefona i tableta ometaju signale koji govore našem mozgu da proizvodi hormon spavanja melatonin, postoje i nevidljivi signali koji rade istu stvar. WiFi ruteri emituju takve nevidljive zrake.

Međutim, kvalitet sna i hormonski poremećaji nisu jedina briga. Produžena izloženost elektromagnetnim talasima takođe je povezana sa anksioznošću, depresijom i stresom, prema studiji iz 2018. objavljenoj u Electromagnetic Biology and Medicine.

Što se tiče isključivanja rutera noću, čini se da su stručnjaci podeljeni oko toga da li je ovo loša ideja ili ne. Neki tvrde da svakodnevno isključivanje rutera može negativno da utiče na brzinu internet veze, dok drugi ističu da oa praksa može smanjiti potrošnju energije, minimizirati bezbednosne rizike i smanjiti smetnje sa drugim mrežama.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter