Izvor: avaz.ba
20.08.2020 u 09:19
0

NAUČNICI UTVRDILI! Evo da li se korona prenosi hranom i koliko ostaje na drugim površinama!

Konačno imamo tačne i pouzdane podatke o prenosu korona virusa.

SAZNAJTE JOŠ

PITANJE KOJE MUČI MNOGE RODITELJE: Ako vaše dete ima astmu, koja maska bi mu najviše odgovarala?

NOVE MERE NARODNE BANKE SRBIJE: Olakšice za kupovinu prvog stana!

Vučić i patrijarh danas obilaze radove na Hramu Svetog Save

VREMENSKA PROGNOZA ZA 20. AVGUST: Danas ujutru magla, tokom dana sunčano, do 29C!

HOROSKOP ZA 20. AVGUST: Ovnovi, važno je da kanališete svoju energiju

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano prati sve potencijalne rizike po zdravlje potrošača iz područja sigurnosti hrane na domaćem i međunarodnom nivou.

Koronavirusi se ne mogu multiplicirati u hrani, jer im je za to potreban životinjski ili ljudski domaćin, a trenutno nema naučno utemeljenih dokaza koji bi ukazivali na to da se virusom 2019-nCoV, uzrok pandemije COVID-19, možemo zaraziti kroz probavni sistem.

Direktor Agencije za Sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić navodi da je COVID-19 respiratorna bolest i primarni put prenošenja je direktni kontakt osoba ili prenos kapljičnim putem prilikom kašljanja ili kijanja inficirane osobe.

– Postoji mogućnost da kapljice iz disajnog sistema osobe inficirane virusom 2019-nCoV dospeju na bilo koji predmet i površinu koja okružuje zaraženu osobu te da se osoba zarazi tako što dodirne kontaminiranu površinu, predmet ili ruku zaražene osobe i nakon toga dotakne svoja usta, nos ili oči – kaže Hajrić.

Prema rezultatima određenih istraživanja koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), virus 2019-nCoV može preživeti na različitim površinama, i to do 72 sata na plastičnoj ili površini od nerđajučeg čelika, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu. Ovo istraživanje je sprovedeno u laboratorijskim uslovima (kontrolisana relativna vlažnost i temperatura) i rezultati bi se trebali oprezno tumačiti u realnom okruženju.

– Dakle, rizik od dolaska u kontakt sa virusom usled rukovanja predmetima kontaminiranim od strane kliconoše teoretski se ne može isključiti, ali on nije visok. Stoga je važno pridržavati se određenih pravila: ne dodirivati lice rukama za vreme kupovine hrane, prati ruke odmah po dolasku kući, voće i povrće, pre jela ili kuvanja, temeljno oprati čistom vodom i prebrisati sva pakovanja hrane po dolasku iz prodavnice – navodi Hajrić.

Sa ciljem pružanja podrške Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u aprilu 2020. godine objavila i prevod smjernica Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pod nazivom „COVID-19 i sigurnost hrane“.

U smernicama su detaljno opisane mere za prepoznavanje i sprečavanje širenja virusa 2019-nCoV u prehrambenom sektoru te mere higijene i dezinfekcije u fazama proizvodnje hrane, prevoza hrane, maloprodaje, kao i u kantinama u kojima se pružaju usluge prerade i prodaje hrane korisnicima.

U smernicama je detaljno opisan i način na koji se u praksi mogu sprovoditi mere fizičke distance u okruženju u kojem se prerađuje hrana i data su uputstva za korišćenje i odlaganje lične zaštitne opreme, poput maski i rukavica.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter