Izvor: yu mama
17.01.2024 u 13:57
0

VEZA IZMEĐU AUTIZMA I DUGOG GLEDANJA U EKRAN: Primećena povezanost kod dece od 3 godine

Da li gledanje u ekran povećava rizik od autizma - evo koje su moguće posledice ako dete provodi puno vremena pred TV-om!

Istraživači sa Univerziteta Jamanaši (Japan) proučavali su vezu između količine „vremena ispred ekrana“ (tj. vremena provedenog pred ekranom bilo kog elektronskog uređaja – televizora, računara, tableta, pametnog telefona) u detinjstvu i razvoja spektra autizma, ijagnostikovanog poremećaja (ASD) u dobi od tri godine. Rezultati istraživanja objavljeni su u JAMA Pediatrics.

Naučnici su anketirali majke više od 84.000 jednogodišnje dece o tome koliko vremena njihove bebe u proseku provode ispred ekrana tokom dana. Dve godine kasnije, anketa je ponovljena – ovog puta majkama je postavljeno pitanje da li je njihovoj deci dijagnostikovan autizam u dobi od dve ili tri godine, kada se takva dijagnoza obično postavlja. Istraživanja su sprovedena u Japanu između 2011. i 2014. godine. U to vreme deca su obično sedela ispred televizijskog ekrana, a ne ispred tableta ili pametnog telefona, piše deti.mail.ru.

ZBOG ČEGA SE TRZAMO DOK TONEMO U SAN? Konačno otkrivena misterija

 

Analiza prikupljenih podataka potvrdila je da je autizam češći kod dečaka nego kod devojčica – među decom kod kojih je do treće godine dijagnostikovan autizambilo je tri puta više dečaka nego devojčica. Pokazalo se da postoji direktna veza između količine vremena pred ekranom u jednoj godini života i rizika od dijagnostikovanja autizma dve godine kasnije, ali samo među dečacima.

Što je više dece gledalo u TV ekran, povišen je rizik od autizma
Dakle, u poređenju sa jednogodišnjim dečacima koji uopšte nisu gledali televiziju, oni koji su sedeli ispred ekrana manje od sat vremena dnevno u tom uzrastu imali su u proseku povećan rizik od autizma u dobi od tri godine za 38%. Dečaci koji su provodili sat do dva sata dnevno gledajući TV imali su više nego dvostruko veće šanse da dobiju dijagnozu autizma. A oni koji su proveli dva do četiri sata dnevno gledajući TV imali su više od tri puta veće šanse da razviju autizam. Među devojčicama takva veza nije pronađena.

Međutim, autori studije veruju da s obzirom na brzi rast popularnosti elektronskih uređaja, sve bebe treba držati podalje od

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter