Izvor: Najžena
18.01.2024 u 20:09
0

OVE NAVIKE SU RAZLOG ZA POVIŠEN ŠEĆER U KRVI: Slatkiši nisu jedinini krivci

Povišen nivo šećera u krvi može biti posledica konzumiranja velikih količina prerađenih ugljenih hidrata, ali i loših životnih navika.

Hrana nije jedini uzrok visokog šećera u krvi. Kada pomislite na to, verovatno vam odmah na um padne to koliko slatkiša jedete. Unos ugljenih hidrata ima značajnu ulogu u nivou šećera u krvi, bilo da se nalaze u voću, žitaricama ili slatkišima. Međutim, ne utiču samo oni na nivo šećera. Neke navike koje nemaju nikakve veze s hranom utiču na to kako telo reguliše šećer.

PROGRAMERKA ZAMENILA TASTATURU SA ŠERPOM: Ostavila dobro plaćen posao i prešla u kuvare

1. Stres

Pod stresom se oslobađaju hormoni, poput adrenalina i kortizola. Otpuštanje ovih hormona povećava budnost i proizvodnju energije – što znači da će šećer u krvi skočiti, ali u tim kratkoročnim situacijama, taj energetski skok je zapravo poželjan. Morate biti budni i puni energije kako biste se nosili sa stresnom situacijom. I kada se taj stresor ukloni, nivo ovih hormona vraća se u stanje mirovanja i sve je ponovno uravnoteženo. Problem nastaje kada je stres stalno prisutan u životu. Hronično visok nivo kortizola može hronično povisiti nivo šećera u krvi, piše „mindbodygreen“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter