Izvor: INFORMER
15.02.2024 u 04:53
0

NAJČEŠĆA POLNA BOLEST: Uglavnom nema simptome, a može da izazove sterilitet

Analize u našoj zemlji otkrivaju da trećina ispitanika koja je učestvovala u anketama nije nikada čula za hlamidiju, ili je čula, ali ne zna tačno šta je. Još manje njih zna da hlamidija, ako se ne leči, može da izazove sterilitet.

Jedna od deset seksualno aktivnih osoba inficirana je bakterijom hlamidijom, pokazuju nezvanične statistike.

Ova bakterija sa osobinama virusa prenosi se oralnim, vaginalnim ili analnim seksom i svaka polno aktivna osoba je u potencijalnom riziku koji raste sa porastom broja partnera. Adolescentkinje su u većim riziku za razvoj infekcije zbog nedovoljne zrelosti grlića materice, a bakterija se, inače, može preneti i prilikom porođaja sa majke na dete.

Simptomi i posledice

Postoje izvesne razlike između infekcije kod muškaraca i žena. Kod polovine muškaraca hlamidija je simptomatska (u 50 odsto slučajeva), dok je kod žena infekcija najčešće asimptomatska (u 80 odsto slučajeva), a interesantan je podatak da je verovatnoća prenosa infekcije sa muškarca na nA ženu.

Simptomi kod muškaraca:

ubrzo nakon infekcije javlja se pojačan nagomilani sekret žućkaste boje, odnosno gnojava i sluzava sekrecija iz mokraćne cevi
gnojni iscedak iz penisa
peckanje i svrab pri mokrenju
bol tokom seksualnog odnosa
jednostrani otok i bol u predelu testisa
povišena telesna temperatura

AKO STE STALNO UMORNI PROVERITE DA LI VAM FALI OVAJ VITAMIN: Umor i zamor mišića su među prvim znakovima

Simptomi kod žena:

neuobičajeni ili pojačani iscedak iz vagine
bolovi pri seksualnom odnosu
blago krvarenje za vreme ili posle seksualnog odnosa
krvarenje između menstruacija
bol u donjem delu trbuha ili leđa
mučnina
povišena telesna temperatura

Ukoliko se ne leči, bolest je kod žena često praćena komplikacijama u vidu upale jajovoda i hronične zapaljenske bolesti male karlice sa posledičnom neprohodnošću jajovoda i neplodnošću uz povećan rizik od vanmateričnih trudnoća. Kod trudnica infekcija može da dovede do prevremenog porođaja, a kod bebe inficirane majke do upale pluća i konjuktivitisa.

Kod muškaraca najčešća komplikacija je upala semenih kanalića i Rajterov sindrom (vrsta artritisa koja nastaje posle urogenitalne ili stomačne infekcije).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter