Izvor: Kurir
15.02.2024 u 09:31
0

STEROIDI I NJEGOVE POSLEDICE: Hormonski poremećaj, sterilitet, otkazivanje bubrega..

Sve više mladih muškaraca odlučuje se za korišćenje steroida, kako bi što brže definisali i izgradili mišiće.

Prema podacima istraživanja Antidoping agencije, od 600 ispitanika, 50 odsto njih je reklo da zna bar jednu osobu koja svakodnevno samoinicijativno koristi steroide, kao i da nema ništa protiv toga.

-Ljudi nerado priznaju da to koriste. Ti suplementi su neregulisani i većina potiče sa crnog tržišta, imaju dosta nečistoća. Problem je, u slučaju hormonskih preparata, da je osnovna supstanca štetna, a da ne govorimo o tim nečistoćama – rekla je za medije doktor fizičke hemije Svetlana Stanišić.

Dodala je da je ponuda steroida na tržištu danas velika, počevši od testosterona, pa do sintetičnih proizvoda, a efekti su uvek isti, androgeni i anabolički.

-Anabolički su oni poželjni i odnose se na dobijanje mišićne mase, gubitak masnog tkiva, povećanje gustine kostiju, povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, uglavnom i zadržavanje vode i povećanje krvnog pritiska. S druge strane, imamo androgene efekte koji nisu toliko poželjni- kaže dr Stanišić.

-Rekreativci steroide uzimaju na preporuku svojih kolega i na osnovu saveta koje dobiju u teretani i svlačionici. Što se tiče efekata po zdravlje, oni zavise od doze – kaže doktorka.

Registrovane su i smrti takmičara u bodibildingu

Problemi nastaju i sa prestankom upotrebe steroida. Među njima su, kako navodi dr Stanišić, depresija, razdražljivost, nesanica, gubitak telesne mase, problemi sa potencijom.

– Procenjuje se da, ako se steroidi koriste šest do 12 nedelja, što je obično ciklus upotrebe, mada neki koriste i više godina, nakod toga je potrebno i do nekoliko meseci da se organizam oporavi i za to se koriste lekovi – izjavila je dr Stanišić

NAJČEŠĆA POLNA BOLEST: Uglavnom nema simptome, a može da izazove sterilitet

Sportisti koji duži vremenski period koriste steroide su u opasnoj situaciji i kod njih se takođe mogu javiti problemi.

-Registrovane su i smrti takmičara u bodibildingu, a dešava se i postepeno otkazivanje funkcionisanja jetre i bubrega, a zbog raznih hormonskih poremećaja, i rast grudi.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter