Izvor: Kurir
15.02.2024 u 12:04
0

MITOVI O MAMOGRAFIJI: Naučnici konačno razbili sve predrasude ovog pregleda!

Mamografija je veoma važan skrining test koji može otkriti rak dojke u najranijim fazama pre nego što se pojave bilo kakvi simptomi.

MIT 1: Nivoi zračenju na mamografu su visoki

Uprkos svim zabrinutostima oko nivoa zračenja mamografa, činjenica je da su doze izuzetno niske. Radijacija se meri u milisivertima (mSv). Prema Američkom društvu za rak, tipični skrining mamograf, tip koji se preporučuje većini pacijenata godišnje, koristi samo 0,4 mSv. Ovo uključuje dva pogleda na svaku dojku. Moderna 3D mamografija koristi manje zračenja ili nešto više (0,5-1 mSv) u zavisnosti od softvera ili potrebnog broja snimaka.

Uporedite to sa pozadinskim zračenjem od 3 mSv kojem smo svi izloženi u našem prirodnom svakodnevnom okruženju na godišnjem nivou. Pregeld mamografom je, dakle, ekvivalent zračenju koje dobijemo u roku od samo 7 nedelja tokom života.

MIT 2: Izbegavanje zračenja je važnije od prednosti skrininga mamografom

Iako svi treba da izbegavamo izlaganje zračenju ako je moguće, istina je da prednosti mamografskog skrininga daleko prevazilaze svaki nedostatak izloženosti maloj količini zračenja.

Nedavna studija Švedskog instituta za rak otkrila je da su žene starosti 40-49 godina kojima je rađena mamografija i kojima je kasnije dijagnostikovan rak dojke, imale niži mortalitet i lakše lečenje od žena koje nisu imale skrining. Mamografi su od vitalnog značaja za spasavanje života i rano otkrivanje raka dojke, kada je bolest u stadijumima koji se mogu lečiti.

STEROIDI I NJEGOVE POSLEDICE: Hormonski poremećaj, sterilitet, otkazivanje bubrega..

MIT 3: Postoje efikasnije alternative sa niskim zračenjem

Pacijenti koji su zabrinuti zbog nivoa zračenja često se raspituju o alternativama za snimanje dojki kao što su termografija dojke, magnetna rezonanca dojke i ultrazvuk dojke. Termografija dojke je neproverena tehnologija dok MRI i ultrazvuk dojke mogu biti korisni ali ne bi trebalo da se koriste kao primarne metode skrininga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter